Stichting Sobibor herdenkt opstand 1943

God on Trial, film uit 2008
Op 14 oktober 1943 brak er een opstand uit in vernietigingskamp Sobibor. Enkele honderden gevangenen probeerden het kamp te ontvluchten. De Stichting Sobibor herdenkt de unieke opstand dit jaar met een filmvertoning en nagesprek in het Verzetsmuseum Amsterdam.

In het in Polen gelegen vernietigingskamp werd tijdens de zomer van 1943 een verzetsgroep geformeerd. Op de veertiende oktober ontsnapten uiteindelijk ongeveer driehonderd gevangenen.


Het merendeel van hen werd tijdens een door de Duitsers opgezette klopjacht of door mijnen rond het kamp gedood. Uiteindelijk wisten minder dan vijftig gevangenen de opstand te overleven. Veel van de Joden die in het kamp achtergebleven waren, werden door de Duitsers omgebracht.

Na de opstand besloten de Duitsers het vernietigingskamp op te heffen. Hiervoor werden

- advertentie -dertig gevangenen vanuit het kamp Treblinka overgebracht. Toen zij klaar waren met hun werk, werden ze ook gedood.

De opstand wordt op 14 oktober 2012 in het Verzetsmuseum in Amsterdam herdacht. De middag wordt ingeleid door Bettine Siertsema van de Vrije Universiteit. Zij promoveerde in 2007 op een onderzoek naar de levensbeschouwelijke aspecten van Nederlandse dagboeken en memoires over de nazi-concentratiekampen (Uit de diepten, Vught).

Vervolgens wordt de film God on Trial vertoond. Deze film toont hoe in 1943 een groep gevangen in een sombere barak in concentratiekamp Auschwitz hun lot afwacht. De mannen van uiteenlopende afkomst en positie worden als beesten behandeld door de bewakers van het concentratiekamp. Ze proberen niet alleen te overleven, maar proberen ook nog de reden te achterhalen waarom God hen verlaten heeft en Hij toelaat dat mensen zo moeten lijden in Auschwitz.

Na de filmvertoning vindt er een gesprek plaats tussen oud-politicus Rob Oudkerk, wiens Joodse familie in de Tweede Wereldoorlog voor veel dilemma’s stond, en Shura Lipovsky, een kenner van de Joodse muziek in Nederland. Het gesprek staat onder leiding van Annemiek Schrijver, presentator van onder meer Het vermoeden en De Nachtzoen.

Het programma duurt van 13:30 tot 17:00 uur. Kaarten reserveren kan via lezingen@verzetsmuseum.org of telefoonnummer: 020-6202535.

- advertentie -

Stichting Sobibor organiseert later dit jaar een studiereis naar de nazivernietigingskampen in het oosten van Polen. Klik hier voor meer informatie

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: