Studenten bouwen Sagrada Familia van ijs

Artist impression van de Sagrada Familia van ijs
Artist impression van de Sagrada Familia van ijs (TU Eindhoven)
Studenten van Technische Universiteit Eindhoven zijn naar de Finse gemeente Juuka afgereisd voor een bijzonder project. Ze gaan er een groot schaalmodel van de wereldberoemde Sagrada Familia bouwen, in ijs.


De Sagrada Familia is een wereldberoemde basiliek in Barcelona, ontworpen door architect Antonío Gaudí. Aan de (nog altijd niet voltooide) basiliek wordt al sinds eind negentiende eeuw gebouwd. Meest in het oog springende onderdelen van de basiliek zijn de puntige torens. Gaudí bedacht dat de kerk er daarvan achttien moest hebben waarvan de middelste het grootst moesten zijn. De middelste torens zijn maar liefst 167 meter hoog en dat is een stuk hoger dan bijvoorbeeld de Dom in Keulen.

Pykrete

Het schaalmodel van de Sagrada Familia dat momenteel in Finland wordt gebouwd, bevat de hoogste ijskoepel ooit: maar liefst 30 meter hoog. Om dit mogelijk te maken wordt met een speciale techniek ijs met een hele sterke structuur gemaakt. Deze structuur ontstaat door middel van bijvoorbeeld een mengsel van water en houten vezels dat drie keer sterker is dan gewoon ijs. Dit versterkte ijs, Pykrete genaamd, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog uitgevonden. Naast het gebruik van houten vezels, wordt gewerkt met textiel en touw die de ijsstructuur versterken.

De officiële opening van de ijskerk staat gepland voor 24 januari 2015.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: