Studenten halen dinosaurus uit elkaar

Studenten van de Vrije Universiteit hebben afgelopen weekend in het Museon in Den Haag het skelet van een 150 miljoen jaar oude dinosaurus uit elkaar gehaald.

'Allosaurus' door Charles Knight
‘Allosaurus’ door Charles Knight


Onderzoeksstudenten van de universiteit boorden in de in het dijbeen en in de tanden van de Allosaurus. Deze grote vleesetende dinosaurus, leefde tussen 153 en 148 miljoen jaar geleden in Noord-Amerika en West-Europa. De studenten hebben ook alle botten opgemeten en beschreven. Hiervoor moesten schedel en romp losgemaakt worden.

De onderzoekers hopen te ontdekken of de Allosaurus seizoenaal migreerde, en op welke leeftijd en op welke manier hij overleed. Het Museon:

“Deze informatie geeft de onderzoekers meer inzicht in oude migratiepatronen. Migratiepatronen worden nu grotendeels gestuurd door veranderingen in het klimaat en seizoenen. Er wordt veel onderzoek gedaan naar het migratiegedrag van uitgestorven diersoorten om het gedrag van de dieren van nu beter te begrijpen.”

De meeste Allosaurussen waren rond de 8,5 meter lang en wogen meer dan 1,5 ton. De sauriër wordt vaak vergeleken met zijn bekendere neef, de T. Rex. Maar in tegenstelling tot de T. Rex, had de Allosaurus grote, sterke voorpoten.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: