Dark
Light

Studenten vinden in Leiden graven uit zevende eeuw

Auteur:
1 minuut leestijd
Een van de skeletten (Still YouTube)
Een van de skeletten (Still YouTube)

Bij archeologische opgravingen in Leiden zijn twee graven uit de zevende eeuw na Christus gevonden. Eén van de graven is ontdekt door een eerste jaars studente. Volgens de onderzoekers zijn de goed geconserveerde graven interessant, omdat er nog weinig bekend is over de bewoners en het grafritueel in het kustgebied in de Merovingische tijd.

De twee graven liggen zij-aan-zij, afzonderlijk van elkaar. Dit is bijzonder omdat het in de rest van Europa in deze tijd gebruikelijk was om in grafvelden te begraven. De resten zijn van twee jonge mannen, die beiden begraven zijn in een grafkist. Erfgoed Leiden over de ontdekking:

“Het was in deze tijd gebruikelijk om de doden volledig gekleed en met hun persoonlijke wapens en sieraden te begraven. Het skelet dat als eerste werd gevonden, droeg een kort zwaard aan een gordel. De tweede was begraven met een grote hoeveelheid voorwerpen: diverse kledingspelden, een gordel met grote gesp en er lag een grote brok metaal onder zijn hoofd waarvan we nu nog niet weten wat het is.”

Het laatste graf is in zijn geheel geborgen en zal later in een laboratorium in Limburg verder worden onderzocht. Onder meer met behulp van dna-testen en isotopenonderzoek hoopt men meer over de mannen te weten te komen.

Nederzetting

De ontdekking is gedaan in de buurt van de Plesmanlaan. Daar wordt al enkele jaren onderzoek verricht door archeologen. Men is in het gebied op zoek naar een nederzetting uit de tiende eeuw. De laatste tijd zijn vooral resten uit de elfde eeuw en later gevonden.

Boek: Gouden Middeleeuwen – Nederland in de Merovingische wereld

Video over de vondst

Bronnen

https://www.erfgoedleiden.nl/nieuws/967-zevende-eeuwse-graven-ontdekt

Archol


https://nos.nl/artikel/2237115-graven-uit-de-zevende-eeuw-gevonden-in-leiden-echt-fantastisch.html
https://www.omroepwest.nl/nieuws/3650408/Bijzondere-graven-gevonden-in-Leiden

×