Stuk van het Jaar-inzending van Regionaal Archief Tilburg

Het feest van Roze Maandag - Regionaal Archief Tilburg
Het feest van Roze Maandag – Regionaal Archief Tilburg

Het feest van Roze Maandag

Dit archief heeft voor deze verkiezing een opvallend stuk gekozen: een zeer kleurrijke foto uit 2011, gemaakt tijdens de Roze Maandag op de Tilburgse Kermis. Vriend & Vijand is een thema dat goed past bij deze foto. Je ziet een vrolijk uitgedoste travestiet, die symbool staat voor de feestelijke viering van Roze Maandag. Maar achter deze uitbundigheid ligt een serieus onderwerp, waar nog steeds aandacht voor gevraagd dient te worden.

Regionaal Archief Tilburg ziet de noodzaak om hedendaagse digitale foto’s in de collectie op te nemen. Fotograferen doet iedereen al enkele jaren uitsluitend digitaal. Het is onzeker of deze digitale foto’s er over vijftig jaar nog zijn en of ze dan nog leesbaar zijn. Het archief bewaart voor de toekomst zodat tijdsbeelden bewaard blijven. De Tilburgse Kermis en Roze Maandag zijn herkenbare tijdsbeelden van nu, reden voor een plek in de archiefcollectie. En nu dus als inzending in de landelijke archievenverkiezing Stuk van het Jaar!

~ Meer uitgelichte archiefstukken ~

- advertentie -

Stuk van het Jaar
Stuk van het Jaar
De Nederlandse archiefwereld is in het kader van de jaarlijkse Stuk van het Jaar-verkiezing op zoek naar het mooiste archiefstuk van Nederland. Tijdens de afgelopen editie van de verkiezing, die aansluit bij de Maand van de Geschiedenis, kreeg Historiek mail van verschillende instellingen die hun stuk op onze site wilden promoten. Om het eerlijk te houden hebben we dit jaar besloten alle deelnemende archiefinstellingen in staat te stellen hun stuk op Historiek uit te lichten.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: