Stukjes maanvlag 1969 niet geveild

/
2 minuten leestijd

Foto: Goldberg Auctions
Een stukje van de Amerikaanse vlag die in 1969 door Neil Armstrong op de maan werd geplant, kwam dit weekend ter veiling. Het stukje vlag werd echter niet verkocht.

De eigenaar verwachtte dat het stukje stof tussen de 100.000 en 150.000 dollar op zou brengen. Tijdens de veiling in Los Angeles werd echter slechts 60.000 dollar geboden. Het stukje van de historische vlag werd hierdoor niet verkocht. Veilinghuis Goldberg Auctions heeft dat bekendgemaakt.

Astronaut Edwin ‘Buzz’ Aldrin bij de vlag op de maan (Foto: NASA/Neil Armstrong)
Twee jaar voordat Neil Armstrong als eerste mens ooit voet op de maan zette, hadden de Verenigde Staten een verdrag getekend waarin bepaald werd dat geen enkel hemellichaam, waaronder de maan, geclaimd kon worden door een land. De NASA was aanvankelijk dan ook helemaal niet van plan om een Amerikaanse vlag op de maan te planten.

Kort voordat de beroemde Apollo-missie van start ging stelde NASA-leider Thomas O. Paine een commissie in die onder meer moest bekijken of er misschien toch een vlag op het maanoppervlak geplaatst moest worden. De commissie adviseerde korte tijd later om wel een Amerikaanse vlag op de maan te plaatsen. Niet om de maan te claimen als Amerikaans bezit, maar om duidelijk te maken dat de “historic step for all mankind” was gerealiseerd door de Verenigde Staten.

Nadat besloten was om inderdaad een Amerikaanse vlag op de maan te plaatsen, moest men bij de NASA nog snel uitvogelen hoe dat dan precies gerealiseerd moest worden. Vanwege de afwezigheid van wind zou de vlag er maar slapjes bijhangen als er geen trucje bedacht werd. Uiteindelijk besloot men een uitschuifbare arm aan de vlaggenmast te bevestigen. Hierdoor zou de vlag toch breed te zien zijn wanneer Armstrong de vlag in het maanoppervlak zou planten.

De vlag werd al voor vertrek aan de vlaggenmast met uitschuifarm bevestigd. Hierbij werden enkele stukjes van de zijkant van de Stars and Stripes geknipt en weggegooid. De dertigjarige NASA-medewerker Tom Moser was er als de kippen bij en haalde de stukjes stof snel uit de prullenbak. Hij besloot ze te bewaren. Na de geslaagde Apollo-missie liet hij de inmiddels wereldberoemde Neil Armstrong het papier signeren waarop hij de vlagstrookjes geplakt had.

Tom Moser bracht zijn bijzondere stukje ruimtevaartgeschiedenis afgelopen weekend in veiling. Hij verwachtte dat zijn lot tussen de 100.000 en 150.000 dollar op zou brengen, maar dat bleek iets te hoog gegrepen. Er werd slechts 60.000 dollar geboden. Het minimumbedrag was vooraf vastgesteld 95.000 en daarom mocht Tom Moser zijn stukje maanvlag na afloop weer mee naar huis nemen.

De vlag die Neil Armstrong in 1969 op de maan plantte bestaat waarschijnlijk overigens niet meer. Vermoed wordt dat deze vlag, onder meer door temperatuurwisselingen en de gevolgen van zonnestraling, al lange tijd geleden is vergaan.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties