Week van de koloniale geschiedenis

Subsidie voor 45 monumenten

27 miljoen euro subsidie
Voor de restauratie en herbestemming van 45 Nederlandse monumenten heeft staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra een bedrag van 27 miljoen euro beschikbaar gesteld. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft dat donderdag bekendgemaakt.

In de meeste gevallen is het geld bestemd voor de herbestemming van monumenten. Zo gaat er bijvoorbeeld geld naar de Hofpleinlijn in Rotterdam, Radiozendstation Kootwijk en het Groote Museum in Artis in Amsterdam.Om de subsidies landelijk te spreiden zijn uit elke provincie maximaal vier aanvragen gehonoreerd.

- advertentie -

Dankzij de subsidies kan de middeleeuwese Broederenkerk in Deventer beginnen aan een restauratie. Verder gaat er onder meer geld naar de radiotelescoop in Dwingeloo en de Sojafabriek Cereol in Utrecht en fort Rammekens in Ritthem. Beide monumenten krijgen een nieuwe bestemming.

Er gaat ook geld naar de herbestemming van vier Nederlandse watertorens. Het gaat om watertorens in Groningen, Sint-Jansklooster, Domburg en Bergen op Zoom.

Oude tekening van het Groote Museum – Beeld: Artis

Dierentuin Artis in Amsterdam kan dankzij de subsidie het Groote Museum na meer dan zestig jaar weer openen voor het publiek. Het Groote Museum werd gebouwd tussen 1850 en 1855. Het is de bedoeling dat het museum in 2012 weer geopend wordt voor het publiek.

Behalve subsidie voor het museum heeft Artis ook subisidie toegekend gekregen voor de Ledenlokalen. Deze lokalen werden in 1870 gebouwd. Het is de bedoeling dat ze straks ruimte bieden aan een stadsbrasserie en aan de eerste dierentuin ter wereld voor micro-organismen, de MicroZoo.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: