Surffoto’s koning Edward VIII opgedoken

Foto: Museum of British Surfing
Het Museum of British Surfing is onlangs in bezit gekomen van een aantal oude foto’s van een surfende koning Edward VIII.

De foto’s zijn gemaakt in 1920 toen Edward, die toen nog kroonprins was, een bezoek bracht aan Hawaii. Tijdens dit bezoek maakte hij onder meer een tocht met een kano. Later werd hij ook nog uitgedaagd om te gaan surfen. Deze sport was in die tijd nog erg onbekend. De latere koning Edward VIII werd bij het surfen begeleid door Duke Kahanamoku, een bekende surfer en zwemmer diein zijn carrière maar liefst drie gouden medailles won. Kahanamoku wordt vaak gezien als de grondlegger van de moderne surfsport.

- advertentie -

Volgens het Museum of British Surfing was de toekomstige koning zo enthousiast over het surfen dat hij in juli datzelfde jaar met het schip HMS Renown opnieuw naar Hawaii voer om te kunnen surfen. Hij nam zijn vriend Lord Mountbatten mee.

Tijdens een van de surftochten blijkt de koning te zijn gefotografeerd. Het Museum of British Surfing kreeg de foto’s vorig jaar van een achternicht van Duke Kahanamoku.

Edward VIII volgde zijn vader in 1936 op als koning van Groot-Brittannië. Na een jaar te hebben geregeerd deed hij echter afstand van de Britse troon zodat hij kon trouwen met Wallis Warfield Simpson, een gescheiden Amerikaanse vrouw. Hij werd als koning opgevolgd door zijn broer, George VI.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: