Symposium over de ‘hongertocht van 1911’

Reünie- en congrescentrum Kumpulan – Foto: Defensie
Op landgoed Bronbeek in Arnhem wordt eind deze maand een symposium gehouden over de zogenaamde ‘hongertocht van 1911’. Het symposium is gratis bij te wonen.

Museum Bronbeek over de hongertocht van 1911:

In juli 1911 kreeg Onderluitenant Nutters van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) de opdracht om een patrouille te lopen naar het binnenland van Atjeh om een bende op te sporen die zich daar schuilhield. De tocht werd een dramatische opeenvolgingvan gebeurtenissen die ook in later jaren tot de verbeelding bleven spreken: een tocht door moeilijk terrein; barre weersomstandigheden; afhankelijkheid van gidsen en dragers uit een onwillige lokale bevolking; een vijand die meester was in guerrilla-achtige tactieken. Mede door foute beslissingen kwam de patrouille steeds verder in de problemen. Uiteindelijk werd de patrouille opgespoord en gered door een specifiek daartoe uitgezonden zoektocht onder leiding van de Eerste Luitenant van Arkel. Vanwege de geleden ontberingen – 28 mannen kwamen van honger om – kreeg de patrouille later de naam “Hongertocht”.

Op het symposium zal onder meer Max Nutters spreken. Hij is de jongste zoon van de patrouillecommandant die in 1911 op patrouille ging naar het binnenland van Atjeh. Ook een kleinzoon van Eerste Luitenant van Arkel zal spreken. Voorafgaand zal brigadegeneraal b.d. Gerard Geerts, oud-commandant Bronbeek, iets zeggen over de relatie tussen Nederland en Atjeh in de koloniale periode.

- advertentie -

Het symposium vindt plaats op 26 juli in de Kumpulan op landgoed Bronbeek en duurt van 14:00 tot 16:00 uur. De entree is gratis. Aanmelden is wel noodzakelijk. Dit kan via emailadres loket.ktomm.bronbeek@mindef.nl.

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier