Telegraaf zoekt bewegend beeld uit de Tweede Wereldoorlog

Foto: Telegraaf
De Telegraaf is voor een nieuw project op zoek naar bewegend beeld uit de Tweede Wereldoorlog. Het bedrijf roept mensen op WOII-materiaal op te sturen zodat er een DVD-box met tot nu toe onbekend beeldmateriaal kan worden samengesteld.

Ruim vijf jaar geleden deed De Telegraaf al een soortgelijke oproep. Toen werd er gevraagd om persoonlijke verhalen uit de oorlogstijd. Er kwamen meer dan zesduizend reacties binnen en in 2008 verscheen er een boek:


Ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog.

- advertentie -

Het zal moeilijker worden om bewegend beeld te verzamelen. Volgens Rene Kok van het NIOD beschikte de “gewone man” destijds namelijk niet over een camera. Hij is wel erg benieuwd naar de respons. Elk opname uit de oorlogstijd is volgens Kok een persoonlijk en boeiend verslag dat historisch interessant kant zijn.

De Telegraaf zoekt opnamen die gemaakt zijn met 8 of 16 millimeter camera’s. Deze opnamen hoeven niet per se al te zijn gedigitaliseerd. De DVD-box met het videomateriaal verschijnt eind april van dit jaar en zal verschillende thema’s bevatten: aanloop en begin van de bezetting, het dagelijks leven, nationaal-socialisme en verzet. Daarnaast zijn er thema’s als sport, voedseldropping en bevrijding.

Wie materiaal heeft kan dit tot en met 1 maart 2013 per post opsturen naar De Telegraaf, onder vermelding van ‘Project WO2 Film’ (Antwoordnummer 3500, 4100VP Vianen). Inzenders krijgen de nieuwe DVD-box later gratis thuisgestuurd. Bezoek voor meer informatie de website van De Telegraaf.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: