Televisieserie – De Slavernij

Vijfdelige televisieserie van de NTR waarin aan de hand van dagboeken, persoonlijke documenten en gesprekken met nazaten aandacht besteed aan het Nederlandse aandeel in de internationale slavenhandel. Gepresenteerd door Daphne Bunskoek en Roué Verveer. Bij de serie verscheen een boek van eindredacteur Carla Boos, eveneens getiteld De Slavernij.

Bekijk de gehele serie op deze pagina. De verschillende afleveringen zijn hier alle vijf te vinden. Klik op de gewenste aflevering voor een beschrijving en de video zelf

Aflevering 1: Een wereld vol slaven

In deze eerste aflevering besteedt Bunskoek aandacht aan moderne slavernij in Nederland, reist naar Marokko waar in de 17e eeuw Nederlandse christenslaven gevangen werden gehouden en reist zij naar Brazilië waar Nederland middels de West-Indische Compagnie (WIC) zich actief bezig gaat houden met de slavenhandel. Verveer start in deze aflevering zijn zoektocht naar zijn afkomst d.m.v. een dna-test.

- advertentie -

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Aflevering 2: Hollandse geweren, Afrikaanse tranen

Deze aflevering: Roué Verveer ontdekt aan de hand van DNA-tests van welke Ghanese stam zijn voor-voorvader afkomstig is. Hij volgt de route die zijn verre voorvader gelopen moet hebben en komt terecht in ‘een’ dorp in Ghana waar hij wordt onthaald als de verloren zoon. Daphne probeert in Elmina, het fort aan de Ghanese kust waar het Nederlands bestuur werd gevestigd, te achterhalen hoe het leven voor de gouverneurs en ambtenaren in elkaar stak. In hun dagboeken schrijven ze over de afschuw die land en bevolking hen inboezemden, maar ondanks dat onderhielden ze liefdesrelaties met zwarte vrouwen en kregen ze kinderen bij hen. Daphne Bunskoek ontmoet een nakomeling uit zo’n verbintenis.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Aflevering 3: Een slaaf komt niet in de hemel

Vanaf de West-Afrikaanse kust brachten de Hollanders hun slaven naar Zuid-Amerika. Schepen werden volgestouwd met mannen, vrouwen en kinderen. Roué volgt hun route en ervaart hoe dat geweest moet zijn voor zijn voor-voorvader die dezelfde tocht heeft gemaakt. Veel slaven maar ook veel bemanningsleden stierven aan boord. Een overleden slaaf kreeg in de scheepslogboeken een duiveltje bij het nummer waaronder hij aan boord was ingeschreven: slaven gaan naar de hel. Daphne gaat na hoe de slavenhandel-koorts greep kreeg op de Nederlandse koopmansgeest. In het Zeeuwsch archief liggen dikke logboeken van de slavenschepen soms al eeuwenlang onaangeroerd. Daphne ontmoet een achter-achterkleinkind van een Zeeuwse kapitein van zo’n slavenschip.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Aflevering 4: Industrie in de tropen

Roué graaft in de archieven om te achterhalen wie zijn voor-voorvader uit Ghana gekocht heeft en op welke plantage deze vervolgens terecht kwam. In het Nationaal Archief Suriname blijkt Roués afkomst te herleiden tot ene Grietje en ene Jacques, doopnaam Nathaniel, die in het jaar van de afschaffing de achternaam Verveer kreeg toebedeeld. Daphne onderzoekt hoe Suriname er uit zag ten tijde van de Nederlandse kolonisering. Het oerwoud dat Suriname’s bodem bedekte wordt deels ontgonnen en omgetoverd tot Hollandse polders, met sloten, greppeltjes en sluizen: plantages met namen als Spijt en Nijd, Zorgvliet, Alkmaar. Wie waren die Nederlandse planters die eind 17e eeuw hun fortuin in de koloniën zochten? Hoe behandelden zij hun slaven? Hoe zag het leven op de plantages eruit?

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Aflevering 5: Ketens van de geest

In deze aflevering: De Franse Revolutie van 1789 geeft vuur aan het smeulende verzet tegen slavernij. In Haïti leiden berichten over de Franse Revolutie tot een opstand. Het zwarte verzet grijpt in het Caraïbisch gebied om zich heen. Roué reist naar Curacao waar de onafhankelijkheidsstrijder Tula in 1795 in opstand komt, een opstand die pas sinds enkele jaren herdacht wordt. Daphne onderzoekt hoe in Nederland het denken over afschaffing vorm kreeg. Een arts toont al vroeg aan dat onder de huid witte en zwarte mensen hetzelfde zijn – een revolutionaire bevinding. Er ontstaan damescomité’s die al breiend en bordurend voor de afschaffing pleiten. De verschijning van ‘De Negerhut van Oom Tom’ heeft grote invloed. Zo ook het boek van de Nederlandse baron Van Hoëvell. In 1863 schaft ook Nederland eindelijk de slavernij af. Maar de ketens van de geest zijn daarmee nog niet verbroken.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Negendelige televisieserie van de NPS over de Tweede Wereldoorlog. Gepresenteerd door Rob…
Jeugdtelevisieprogramma Het Klokhuis besteedt sinds donderdag 27 oktober aandacht aan de canon

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier