Televisieserie: Markante Monumenten

Markante Monumenten
In aanloop naar de Open Monumentendag 2012 zond de NTR een de serie Markante Monumenten uit. In de vierdelige serie werd de kijker aan de hand van een fietsroute meegenomen langs bekende en minder bekende monumenten. Achtereenvolgens worden de provincies Utrecht, Gelderland, Noord-Holland en Friesland aangedaan.

Bekijk de verschillende afleveringen hieronder:

Aflevering 1, Utrecht

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

- advertentie -

In aflevering 1 reizen we af naar de provincie Utrecht. In hartje stad leidt eigenaresse Maryse François ons rond in de culinaire en culturele hotspot van Utrecht, de Winkel van Sinkel. Dat niets is wat het lijkt zien we in Huize Hoevelaken, een monument dat de sfeer ademt van een 17e eeuws kasteel. Ook brengen we een bezoek aan de Hollandse Waterlinie als bewoner Anne Holvast ons meeneemt in de geschiedenis van zijn woonplaats BlauwkKapel.

Aflevering 2, Gelderland

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


In aflevering 2 reizen we af naar de provincie Gelderland, waar we aan de oever van de Rijn een oude steenfabriek bezoeken. In modestad Arnhem nemen we een kijkje onder de grond in de eeuwenoude kelders. Bewoners van de stad vonden tijdens de gevechten in de Tweede Wereldoorlog hier hun toevlucht. Tot slot wandelen we door de prachtige tuinen van Kasteel Rosendael, waar we onze ogen de kost geven aan de prachtige schelpengalerij en het rijkelijk versierde theehuis.

Aflevering 3, Noord-Holland

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


In aflevering 3 reizen we af naar de provincie Noord-Holland. We starten in Artis waar we niet de dierentuin, maar de schitterende bibliotheek bezoeken. Met conservator Hans Mulder duiken we in de eeuwenoude werken van verschillende natuuronderzoekers. Met de boot varen we door naar het IJmeer, waar het 19e eeuwse Fort Pampus ligt. Terug in Amsterdam brengen we een bezoek aan een van de mooiste werken van architect Berlage, het oude bondsgebouw van de eerste vakbond in Nederland.

Aflevering 4, Friesland

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


In aflevering 4 reizen we af naar de provincie Friesland. In Leeuwarden beklimmen we de trots van de Friezen, de toren van Oldehove welke door pech en improvisatie net zo scheef is als de toren van Pisa. In Jelsem staat de 15e eeuwse Dekemastate, waar de tijd is stil blijven staan in de jaren ’30. Terug in Leeuwarden nemen we een kijkje in de Princessehof, een chique 17e eeuws stadspaleis dat sinds 1912 dienst doet als keramiekmuseum. Bijzonder is dat grafisch kunstenaar M.C. Escher geboren is in dit paleis.

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier