Televisieserie over herbestemming monumenten

In de eerste aflevering staat de boogbrug in Vianen centraal – Foto: NTR
De NTR komt binnenkort met een televisieserie over de herbestemming van monumenten. In de achtdelige serie wordt bekeken of er een herbestemming te vinden is voor een bepaald monument of dat er beter een sloophamer aan te pas kan komen. De serie heeft de bondige titel Hoop of sloop.

In Nederland komen er jaarlijks veel monumenten leeg te staan waaronder kerken, scholen,


ziekenhuizen, watertorens en fabrieken. Vaak is men het er over eens dat het zonde is om zo’n gebouw met een rijk verleden te slopen. Maar de volgende vraag is dan wel wat er met het monument moet gebeuren. Kunnen de gebouwen een nieuwe functie krijgen zonder dat ze hun monumentale waarde verliezen? En wie betaalt er?

- advertentie -

In Hoop of sloop gaan presentatoren Tarik Yousif en Michelle de Bruijn op zoek naar het antwoord op deze en andere vragen. Ze spreken met alle betrokken partijen: architecten, projectontwikkelaars, erfgoeddeskundigen en politici, maar ook met mensen die op één of andere manier een emotionele band met een plek hebben. De NTR:

Wat voor de één ‘gewoon een oud, vervallen gebouw’ is, kan voor een ander juist van bijzondere waarde zijn. Alle argumenten meewegend vellen de presentatoren een persoonlijk oordeel over het toekomstperspectief van het bouwwerk. Het is aan de kijker om te beslissen of hij of zij het daar mee eens is.

In iedere aflevering staat één gebouw centraal, dat exemplarisch is voor een grotere groep gebouwen. De afleveringen zijn op zondagen steeds om 16:05 uur te zien op Nederland 2. De eerste aflevering staat gepland voor zondag 7 oktober.

Watertoren Leerdam – Foto: NTR

De afleveringen:

Hoop of Sloop, afl. 1, Boogbrug Vianen

7 oktober 2012, 16.05u, Nederland 2
De stalen boogbrug op de A2 bij Vianen is berucht vanwege de filemeldingen. Inmiddels heeft een bredere brug het fileprobleem opgelost en wil Rijkswaterstaat de oude brug slopen. Dit stuit op fel verzet. Presentatoren Tarik Yousif en Michelle de Bruijn mengen zich in de strijd.

Hoop of Sloop, afl. 2, Binnengasthuis Amsterdam

14 oktober 2012, 16.05u, Nederland 2
Midden in de historische binnenstad van Amsterdam wil de universiteit een nieuwe bibliotheek bouwen, waarvoor een monumentaal pand moet worden gesloopt. Omwonenden procederen al 12 jaar hiertegen. De ontknoping nadert. Presentatoren Tarik Yousif en Michelle de Bruijn mengen zich in de strijd.

Hoop of Sloop, afl. 3, Stadion Wageningse Berg Wageningen

21 oktober 2012, 16.05u, Nederland 2
Ooit was FC Wageningen de trots van de stad, maar nu ligt het stadion er vervallen bij, middenin natuurgebied de Wageningse Berg. Er zijn plannen voor nieuwbouw, maar natuurliefhebbers houden dit tegen. Presentatoren Tarik Yousif en Michelle de Bruijn mengen zich in de strijd.

Hoop of Sloop, afl. 4, Watertoren Leerdam

28 oktober 2012, 16.05u, Nederland 2
Als het aan de eigenaar ligt, wordt de bekende watertoren van Leerdam gesloopt. Op de plaats van de toren moeten huizen komen. De gemeente Leerdam is woedend en geeft geen vergunning af. Intussen vallen er betonstukken van de toren. Presentatoren Tarik Yousif en Michelle de Bruijn mengen zich in de strijd.

Hoop of Sloop, afl. 5, Ringers Chocoladefabriek Alkmaar

4 november 2012, 16.05u, Nederland 2
Ooit was Chocoladefabriek Ringers één van de grootste ondernemingen van Alkmaar, nu is het de meest troosteloze plek van de stad. Een projectontwikkelaar wil de fabriek slopen om plaats te maken voor een winkelcentrum. Architectuur en erfgoedliefhebbers protesteren. Presentatoren Tarik Yousif en Michelle de Bruijn mengen zich in de strijd.

Hoop of Sloop, afl. 6, Sint Nicolaascomplex Amsterdam

11 november 2012, 16.05u, Nederland 2
Het Sint Nicolaascomplex bestaat uit een klooster, een kapel en een katholieke jongensschool. Inmiddels heeft het zijn functie verloren en staat het op de nominatie voor sloop. Erfgoeddeskundigen protesteren: de jaren-vijftig-bouwstijl is uniek! Presentatoren Tarik Yousif en Michelle de Bruijn mengen zich in de strijd.

Hoop of Sloop, afl. 7, Scheepswerf Metz Urk

18 november 2012, 16.05u, Nederland 2
De scheepswerf van de familie Metz speelt al vijf generaties een prominente rol in de welvaart van Urk. Na een faillissement wordt de werf in 2004 verkocht aan een projectontwikkelaar die de werf wil slopen. Liefhebbers vrezen dat Urk hierdoor zijn identiteit zal verliezen. Presentatoren Tarik Yousif en Michelle de Bruijn mengen zich in de strijd.

Hoop of Sloop, afl. 8, Eusebiuskerk Arnhem

25 november 2012, 16.05u, Nederland 2
De grootste kerk van Arnhem werd in de Tweede Wereldoorlog grotendeels verwoest. Na een mislukte restauratie stort het gebouw nu langzaam in. Om de kerk te redden is minstens 80 miljoen nodig. Is deze leegstaande kerk zulke enorme investering in tijden van crisis wel waard? Presentatoren Tarik Yousif en Michelle de Bruijn mengen zich in de strijd.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier