Televisieserie over Ruud Lubbers

‘Het land van Lubbers’

De AVROTROS heeft een vierdelige dramaserie gemaakt over de politieke carrière van Ruud Lubbers. In de serie, getiteld Het land van Lubbers, wordt komen de jaren zeventig tot en met de jaren negentig aan bod.

De echte Ruud Lubbers
De echte Ruud Lubbers
Ruud Lubbers was van 1982 tot 1994 minister-president van Nederland. De CDA-politicus leidde in die periode drie kabinetten. Enkele jaren nadat hij uit de politiek was verdwenen werd hij Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties.

In de televisieserie wordt de ‘jonge Lubbers’ gespeeld door Guy Clemens en Huub Stapel kruipt in de huid van ‘oude Lubbers’. Karin Meerman en Kristen Denkers nemen de rollen van oude en jonge Ria Lubbers op zich.

In de dramaserie neemt de nu 76-jarige Ruud Lubbers de kijker mee naar de belangrijkste gebeurtenissen uit zijn verleden: de oliecrisis, economische hervormingen, demonstratie kruisraketten en de geboorte van de euro. Lubbers vindt het tijd om de balans op te maken en daarom stemt hij in tot vier lange interviews voor een collegezaal studenten. De rol van de journalist die deze interviews afneemt wordt gespeeld door Hannah van Lunteren.

- advertentie -

AVROTROS:

“Als koning van de onnavolgbare ‘Lubberiaanse’ antwoorden waarmee hij niets zei wat hij niet wilde, is hij bij deze interviews verrassend helder. Lubbers is meeslepend, geeft een persoonlijke inkijk in zijn thuissituatie maar laat vooral iedereen getuigen zijn van de vertrekken van de Haagse macht. De studenten zijn nieuwsgierig maar vooral confronterend.”

De serie, geregisseerd door Peter de Baan, is te zien vanaf 17 februari.

Lees ook: Geschiedenis van het CDA
Boek: Ruud Lubbers. Peetvader van het poldermodel

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: