Tentoonstelling over fotografenduo ‘Dames Vlaanderen’

Sophie en Tonny Vlaanderen, 1982, voor het stadhuis in Alkmaar - Foto B. Trijbetz
Sophie en Tonny Vlaanderen, 1982, voor het stadhuis in Alkmaar – Foto B. Trijbetz
Bij Stedelijk Museum Alkmaar is binnenkort een tentoonstelling te zien over het excentrieke fotografenduo de Dames Vlaanderen’.

In de jaren 40, 50 en 60 fotografeerden Tonny en Sophie Vlaanderen in hun fotostudio duizenden Alkmaarders en mensen uit de regio. Van kinderportretten en liefdesparen tot complete gezinnen. De zussen waren tot hun dood onafscheidelijk en vormden een opvallende verschijning in het Alkmaarse straatbeeld; gingen zij de deur uit dan was dat altijd in mantelpak met bijpassend hoedje en tasje. Nationale bekendheid kregen ze op latere leeftijd en kwamen zelfs in 1993 in het televisieprogramma ‘De Stoel’. Zij lieten een fotoarchief na van tussen de 20.000 en 30.000 glasnegatieven.


De oudste zuster Tonny Vlaanderen (1901-1993) was de fotografe en had de leiding in het fotoatelier, Sophie (1905-1995) assisteerde haar en deed het huishouden. Kwam je voor een portretsessie, dan kon je kiezen uit drie opties: buste, kniestuk of voluit. Het fotodecor werd aangekleed met attributen, veelal bloemen. Kleine kinderen poseerden op een schapenvachtje met een pop of pluche hondje erbij.

Tonny hield de touwtjes strak in handen. Geholpen door Sophie regisseerde ze zorgvuldig de houding en blik van degenen die ze fotografeerde. De foto’s werden nog op traditionele wijze gemaakt, met glasnegatieven. Retoucheren deed Tonny Vlaanderen met de hand, zij kon hier uren aan besteden. Rimpeltjes, pukkeltjes en andere oneffenheden werden met een ragfijn potloodje verwijderd; photoshop avant-la-lettre.

- advertentie -

Mediafenomeen

Pas op latere leeftijd, na hun actieve carrière, groeiden de dames Vlaanderen uit tot een waar mediafenomeen. In de volksmond werden ze ook wel ‘de fondantjes’ genoemd, vanwege hun opgedofte verschijning met pastelkleurige mantelpakjes en bijpassende hoedjes. Ook de landelijke media merkten de excentrieke zusters op. In 1979 maakte de TROS tv- en radio-opnamen en in 1989 ontdekte de NRCV de dames. In 1993 verschenen Tonny en Sophie Vlaanderen in het succesvolle televisieprogramma ‘De Stoel’ van Rik Felderhof. Deze uitzending wordt in de tentoonstelling getoond.

Kinderen op de foto met pluche hondje - Fotoarchief Dames Vlaanderen
Kinderen op de foto met pluche hondje – Fotoarchief Dames Vlaanderen

In de tentoonstelling trekt een keur aan mooie zwart-wit foto’s voorbij. Van dames- en herenportretten, mensen in uniform tot kinderportretten en hele gezelschappen. Er zijn originele objecten opgesteld uit de doka en studio, zoals, camera’s, spoelbakken en glasnegatieven. Te zien is hoe de Dames Vlaanderen fotografeerden en hoe de foto’s werden ontwikkeld en bewerkt. Ook de grote hoedenverzameling van Tonny en Sophie Vlaanderen ontbreekt niet. Uitgestald samen met allerlei persoonlijke spulletjes als tasjes, sieraden, handschoentjes, poederdoosjes, privéfoto’s en medailles van schoonheidswedstrijden. Het publiek kan zelf op de foto in de nagebouwde studio.

Het publiek wordt gevraagd om foto’s van en verhalen over de Dames Vlaanderen te delen met het museum op de speciale facebookpagina: www.facebook.com/DamesVlaanderen

De tentoonstelling is te zien van 21 september 2013 tot en met 19 januari 2014.

Gerelateerde uitgaven:

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier