Dark
Light

Tentoonstelling over ‘Catharina de Grootste’

Zelfgeslepen diamant van de Hermitage
Auteur:
1 minuut leestijd
Fjodor Rokotov naar Alexander Roslin, Portret van Catharina de Grote, 1780–90 (origineel 1777–78). Olieverf op doek © State Hermitage Museum, St Petersburg
Fjodor Rokotov naar Alexander Roslin, Portret van Catharina de Grote, 1780–90 (origineel 1777–78). Olieverf op doek © State Hermitage Museum, St Petersburg

Precies 250 jaar nadat zij met haar grote kunstaankoop de Hermitage stichtte, brengt de Hermitage Amsterdam in een tentoonstelling het levensverhaal van Catharina de Grote, Europa’s langst regerende keizerin. Titel van de tentoonstelling: Catharina, de Grootste. Zelfgeslepen diamant van de Hermitage.

Haar naam was altijd omgeven door superlatieven en mythes, vaak ook over haar intieme leven en de hofintriges. Sommige mythes horen inderdaad in het rijk der fabelen. Andere zijn helemaal geen mythes, want echt waar. Catharina de Grote (1729–1796) werd als 14-jarig Duitse prinses uitgehuwelijkt. Ze bereikte zelf de tsarentroon doordat ze haar echtgenoot, tsaar Peter III, aan de kant zette. De Hermitage:

“Catharina zou de grootste tsarina aller tijden worden. Ze had een ambitieuze agenda, met hervormingen in het hele tsarenrijk. Ze keek en handelde vooruit. Ze kende tegenslagen, maar bracht vooral veel tot stand. Ze had een enorme passie voor kunst. Ze heeft meer betekend dan wie ook voor ’s werelds grootste kunstcollectie. Ze was een verlicht despoot, die correspondeerde met Voltaire en Diderot. Ze breidde haar rijk uit met een gebied zo groot als Frankrijk, inclusief de Krim. Ze had bij dat alles een fijne neus voor getalenteerde mensen om haar te helpen, zoals de gebroeders Orlov en haar belangrijkste minnaar, Potemkin. Ze was de diamant die zij zelf sleep.”

Na haar dood stond Catharina de Grote centraal in honderden boeken, films en toneelstukken, en inspireerde zij grote actrices als Marlene Dietrich, Bette Davis, Hildegard Knef, Catherine Deneuve en Julia Ormond.

Vigilius Eriksen - Portret van Catharina II voor de spiegel, ca. 1763 Olieverf op doek © State Hermitage Museum, St Petersburg
Vigilius Eriksen – Portret van Catharina II voor de spiegel, ca. 1763
Olieverf op doek © State Hermitage Museum, St Petersburg

Tentoonstelling

Geholpen door haar memoires en die van tijdgenoten brengen ruim driehonderd objecten uit de Hermitage St.-Petersburg de bezoeker dicht op de huid van Catharina.

“De tentoonstelling ontrafelt haar leven en schetst haar karakter. Een tentoonstelling als een juwelenkist, met schitterende persoonlijke bezittingen zoals japonnen, sieraden, cameeën, snuifdozen, de mooiste werken uit haar enorme kunstverzameling, schilderijen, beeldhouwwerken, toegepaste kunst en portretten van haar vrienden en geliefden.”

De tentoonstelling Catharina, de Grootste. Zelfgeslepen diamant van de Hermitage loopt van 18 juni tot en met 15 januari 2017.

Lees ook: Catharina de Grote als kunstliefhebber
Boek: Catharina, de grootste – De zelfgeslepen diamant

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×