Dark
Light

Tentoonstelling over het Amsterdam van Gerard Heineken

Auteur:
1 minuut leestijd
Reclamekaart voor exportbieren van Heineken's Bierbrouwerij Maatschappij, 1890-1900 (Stichting Heineken Collection)
Reclamekaart voor exportbieren van Heineken's Bierbrouwerij Maatschappij, 1890-1900 (Stichting Heineken Collection)

Reclamekaart voor exportbieren van Heineken's Bierbrouwerij Maatschappij, 1890-1900 (Stichting Heineken Collection)
Reclamekaart voor exportbieren van Heineken’s Bierbrouwerij Maatschappij, 1890-1900 (Stichting Heineken Collection)
Bij het Stadsarchief in Amsterdam is vanaf begin volgende maand een tentoonstelling te zien over Gerard Heineken, de grondlegger van het wereldberoemde bierimperium. Titel van de tentoonstelling luidt: Heineken’s Amsterdam – Gerard Heineken, brouwer en bouwer.

“Alles! Of niets!” Dat schreef Gerard Adriaan Heineken in een brief aan zijn moeder om haar te laten weten dat hij van plan was om alle aandelen van een oude brouwerij in Amsterdam te kopen. In februari 1864 kocht Heineken, hij was toen pas 22 jaar oud, de hele brouwerij De Hooiberg. Dit is inmiddels honderdvijftig jaar geleden. Met zijn aankoop legde Heineken destijds de basis voor het huidige wereldconcern Heineken. Hij werd daarnaast een van de grondleggers van het moderne Amsterdam.

Onder leiding van Gerard Heineken nam de bierproductie voortdurend toe en werd al na drie jaar een grotere brouwerij aan de Stadhouderskade gebouwd. De ondernemer en vernieuwer Heineken werd vervolgens zeer succesvol met het brouwen van het toen nieuwe, laaggistende ‘Beierse bier’ oftewel pils.

In de tentoonstelling Heineken’s Amsterdam in het Stadsarchief Amsterdam is te zien hoe de groei van de onderneming en de stad gelijk op gingen. Het Stadsarchief:

“Het verarmde Amsterdam richt zich weer op dankzij de initiatieven van een aantal vooruitstrevende Amsterdammers, waaronder Heineken. Het Paleis voor Volksvlijt wordt gebouwd en het Vondelpark wordt aangelegd. Gerard Heineken, grootvader van Freddy Heineken, ontpopt zich als een betrokken Amsterdammer. Hij spant zich in voor een goede huisvesting voor arbeiders, voor de armenzorg en voor de bevordering van kunst.”

In de Filmzaal van het Stadsarchief is gedurende de looptijd van de tentoonstelling doorlopend een voorstelling te zien met de hoogtepunten van de bedrijfsfilm ´Van Gerst tot Bier´ uit de jaren dertig, aangevuld met een compilatie van historische Heineken reclames.

De tentoonstelling loopt van 7 februari tot en met 11 mei 2014.

Lees ook: Annejet van der Zijl beschrijft levensverhaal Gerard Heineken

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×