Tentoonstelling over koning Willem I bij Nationaal Archief

24 uur met Willem

Naar aanleiding van de viering 200 jaar koninkrijk der Nederlanden heeft het Nationaal Archief in Den Haag een tentoonstelling samengesteld over onze eerste Oranje-koning: koning Willem II. De tentoonstelling, getiteld 24 uur met Willem, wordt aanstaande vrijdag geopend door minister Jet Bussemaker.

Cornelis Rudolphus Theodorus Krayenhoff
Cornelis Rudolphus Theodorus Krayenhoff
In de tentoonstelling staat de werkkamer van koning Willem I centraal. Daar speelde zich het werkende en persoonlijke leven van de koning af. Door middel van een rode loper treedt de bezoeker het domein van Willem I straks binnen. Ook de adviseurs van de koning komen in de zaal aan het woord.

Via de adviseurs komt de bezoeker te weten wat koning Willem I bezig houdt: de vorming van het Verenigd Koninkrijk, de aanleg van wegen en kanalen, verbetering van de welvaart en later ook de splitsing tussen Nederland en België. Maar zij geven ook inzicht in het karakter van de koning.

Cartograaf Cornelis Kraijenhoff (1758-1840), majoor Jacobus Hojel (1779-1858), ingenieur Jan Blanken (1755-1838), politicus Gijsbert Karel van Hogendorp (1762-1838) en econoom Johannes van den Bosch (1780-1844); het zijn vijf van de acht personages die het verhaal van het begin van ons koninkrijk illustreren.

- advertentie -

Om de link met het heden te leggen komen in 24 uur met Willem ook hun huidige tegenhangers aan het woord: André Kuipers, Jeanine Hennis-Plasschaert, Daan Roosegaarde, Piet Hein Donner en Gerrit Zalm.

Het Nationaal Archief over koning Willem I:

“In 1815 is Napoleon definitief verslagen, de Franse vlag ligt aan flarden. Nederland is na jaren van oorlog verarmd en verpauperd. De armoede regeert. Na negentien jaar van omzwervingen komt erfprins Willem Frederik, zoon van de laatste stadhouder, in 1813 op het strand van Scheveningen aan. Als koning Willem I gooit hij zuinig, plichtsgetrouw en eigengereid alles in de strijd om Nederland en België weer in het zadel te helpen. Om dit te bereiken werkt hij bijna 24 uur per dag. Willem I ondertekent op eerste kerstdag 1821 maar liefst 137 documenten: regeren is administreren! Zo legt hij de basis voor het huidige Nederland. Veel initiatieven en besluiten van Willem I zijn tot op de dag van vandaag herkenbaar in ons landschap: wegen, kanalen en spoorwegen.”

Openingspagina van de grondwet van 1814 (Nationaal Archief)
Openingspagina van de grondwet van 1814 (Nationaal Archief)

Topstukken

In de tentoonstelling worden verschillende bijzondere topstukken van het Nationaal Archief getoond. Stukken zoals de eerste grondwet, de eerste troonrede en het wapenontwerp van het Verenigd Koninkrijk. Persoonlijke bezittingen van Willem I uit het Koninklijk Huisarchief, zoals zijn werkkostuum, een theeservies voor op reis en persoonlijke aantekeningen worden ook in Den Haag tentoongesteld.

Boeken

Ter gelegenheid van de tentoonstelling 24 uur met Willem verschijnen er twee publicaties. De wereld van Willem I, waarin bijzondere, niet eerder gepubliceerde documenten en voorwerpen over Willem I bijeen zijn gebracht. Daarnaast wordt het boek Majoor van Oranje. Jacobus Hojel, ooggetuige van de eerste jaren van ons koninkrijk gepresenteerd (Uitgeverij Balans).

De tentoonstelling ’24 uur met Willem’ loopt van 28 augustus 2015 t/m 17 juli 2016

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: