Tentoonstelling over ‘maatschappelijke’ Theo Thijssen

1 minuut leestijd
Theo Thijssen (cc - Nationaal Archief)
Theo Thijssen (cc - Nationaal Archief)

Theo Thijssen (cc - Nationaal Archief)
Theo Thijssen (cc – Nationaal Archief)
Voormalig Tweede Kamer-voorzitter Gerdi Verbeet opent komende zaterdag in het Theo Thijssen Museum een nieuwe tentoonstelling over het ‘nuchtere socialisme’ van schrijver en onderwijzer Theo Thijssen.

Het museum:

“Theo Thijssen was niet alleen een groot schrijver en een geboren onderwijzer, maar ook werd hij van jongs af aan gedreven door een stevig maatschappelijk engagement, weliswaar gereguleerd door de nuchterheid van de praktijkman. En tegelijk ontregelend door zijn speelse neiging tot provocatie. Uiteindelijk werd hij zelfs beroepspoliticus; dé alom bekende onderwijsexpert van de vooroorlogse sociaal-democraten. Fel-sarcastisch op inhoud, lachend om alle vormen-flauwekul.”

Theo Thijssen (1879-1943) is vooral bekend als auteur van de roman Kees de Jongen.

Hij geldt ook als schoolvoorbeeld van de ‘rode schoolmeester’.

“Maar zo eenvoudig is dat niet. Zelf uit een ‘rood nest’, moest Thijssen toen hij in 1898 voor de klas kwam staan, niks hebben van de spraakmakende socialistische onderwijzers van toen: fanatieke scherpslijpers! Maar hij maakte zich ook kwaad over de sociale ellende die hij dagelijks zag. Dus werd ook Thijssen uiteindelijk lid van de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP). Opstandig was hij steeds al, vooral tegen uiteenlopende pedagogische autoriteiten. Maar ook liep hij als jong onderwijzer al meteen aan tegen de ‘sociale quaestie’: de talenten van zijn beste leerlingen bleven onuitgewerkt, omdat ze arme ouders hadden of onverschillige onderwijzers.”

De onderwijzer vond vooral dat er gelijkwaardige ontwikkelingskansen moesten zijn voor arm en rijk. Daarvoor zette hij zich in als onderwijzer, journalist, vakbondsman en volksvertegenwoordiger.

De nieuwe tentoonstelling, getiteld De strijdbare schoolmeester, op de website van het Theo Thijssen Museum.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie