Tentoonstelling over Nederlandse Nobelprijswinnaars

Nobelprijs
Bij museum Boerhaave in Leiden is sinds woensdag een tentoonstelling te zien over alle negentien Nobelprijswinnaars die Nederland tot nu toe heeft voortgebracht.

De tentoonstelling wordt woensdag geopend door Robbert Dijkgraaf, president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Hij verricht de openingshandeling samen met de 13-jarige Erik van den Boom die de afgelopen weken eindexamen gymnasium heeft gedaan.

De Nobelprijs wordt door velen

- advertentie -Jacobus van ’t Hoff, de eerste Nederlandse Nobelprijswinnaar

als de prijs aller prijzen beschouwd. De Zweedse filantroop Alfred Nobel liet in 1895 een testament na waarin hij de basis legde voor deze beroemde bekroning. In het testament werd bepaald dat van de rente van zijn kapitaal elk jaar vijf Nobelprijzen moeten worden uitgereikt voor natuurkunde, scheikunde geneeskunde, literatuur en voor de vrede. De prijzen zijn volgens zijn testament beschikbaar voor “hen die in het afgelopen jaar aan de mensheid het grootste nut hebben verschaft”. Sinds 1969 wordt jaarlijks ook een Nobelprijs voor de economie uitgereikt.

Al tijdens de eerste uitreiking in 1901 was er een Nederlandse winnaar. Jacobus van ’t Hoff won toen de Nobelprijs voor Scheikunde. Een jaar later viel er opnieuw een Nederlander in de prijzen. Hendrik Lorentz en Pieter Zeeman sleepten toen de Nobelprijs voor de natuurkunde in de wacht. In de afgelopen 110 jaar waren er in totaal negentien Nederlandse winnaars.

Museum Boerhaave zet al deze winnaars de komende maanden met een eregalerij in het zonnetje. Het museum wil met deze galerij een breed publiek “ervan doordringen dat de nieuwsgierigheid, lef en creativiteit die nodig zijn om de top te halen van alle tijden zijn”. Aan de hand van foto’s, filmpjes, instrumenten, aantekenboekjes, brieven en publicaties worden de Nobelprijswinnaars tot leven gebracht. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld ontdekken wie de persoon was achter de vanderwaalskracht, wie Einstein inspireerde en wat de mannen achter de Lorentzkade en de Zeemanlaan met elkaar te maken hebben.

NHMHet Nationaal Historisch Museum ontvangt vanaf 1 januari geen…
Detail van de verdwenen tekeningUit het Gemeentemuseum in Den…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier