Tentoonstelling: Tekenen in Rembrandts tijd

Rembrandt, Hiëronymus in een Italiaans landschap, ca. 1649 – Foto: Rembrandthuis
Het Rembrandthuis in Amsterdam exposeert de komende maanden ruim honderd tekeningen van zeventiende-eeuwse Nederlandse kunstenaars. De tekeningen zijn afkomstig uit de collectie van de Hamburger Kunsthalle.

De meeste tekeningen keren voor de eerste maal terug in Amsterdam – in sommige gevallen zelfs het huis – waar zij zijn ontstaan. Te zien zijn onder onder meer bijzondere bladen van Rembrandt, maar ook meesterwerken van diverse voorgangers en tijdgenoten van Rembrandt.

Een aantal van de tentoongestelde tekeningen heeft volgens het Rembrandthuis een bijzondere relatie met het grafische oeuvre van Rembrandt:

- advertentie -Rembrandt van Rijn (1606-1669) was naast schilder en tekenaar vooral ook etser. Opmerkelijk genoeg zijn er van zijn hand slechts weinig getekende voorstudies voor zijn prenten overgeleverd, maar de Hamburger Kunsthalle bezit er twee: de voorstudies voor de prenten Hiëronymus in een Italiaans landschap en Christus in de hof van Gethsemane. Beide prenten bevinden zich in de collectie van het Rembrandthuis en in de tentoonstelling zullen deze prenten naast hun voorstudies worden getoond.

De tentoonstelling heeft als titel Tekenen in Rembrandts tijd en bestaat uit twee delen: bladen van Rembrandt en zijn school en een brede selectie van tekeningen van kunstenaars uit Rembrandts tijd.

Het Rembrandthuis:

Aan de hand van landschappen, boomportretten, genretaferelen, figuurstudies, portretten, zeestukken en Amsterdamse stadsgezichten krijgt de bezoeker een representatief overzicht van de zeventiende-eeuwse tekenkunst in de noordelijke Nederlanden.

De tekeningenverzameling van de Hamburger Kunsthalle behoort tot de belangrijkste in de wereld. Met name zeventiende-eeuwse Nederlandse kunstenaars zijn in de collectie ruim vertegenwoordigd.

De tentoonstelling Tekenen in Rembrandts tijd loopt van 21 januari tot en met 22 april 2012

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: