Terugkijken: 150 jaar Bronbeek

Bewoners tehuis Bronbeek bij tuinbeeld Mars op landgoed Bronbeek - Gravure uit 1881
Bewoners tehuis Bronbeek bij tuinbeeld Mars op landgoed Bronbeek – Gravure uit 1881
Honderdvijftig jaar geleden opende het Koloniaal Militair Invalidenhuis Bronbeek in Arnhem de deuren. Het tehuis was bedoeld voor veteranen van het Koninklijke Nederlands-Indisch Leger (KNIL).

Landgoed Bronbeek was eerder eigendom van koning Willem II. Halverwege de negentiende eeuw schonk de koning het landgoed aan de staat der Nederlanden, op voorwaarde dat het alleen gebruikt zou worden voor de verzorging van oude en gewonde veteranen.

De afgelopen honderdvijftig jaar hebben ongeveer 6150 militairen in Bronbeek gewoond. Inmiddels er is nog ruimte voor vijftig alleenstaande veteranen van alle krijgsmachten, beneden de rang van officier. Het museum beheert vandaag de dag zo’n 45.000 voorwerpen, houdt verschillende tentoonstellingen en biedt ruimtes voor bijvoorbeeld reünies en herdenkingen.

- advertentie -

Omroep Max maakte onlangs een documentaire over het militair verzorgingstehuis. Hierin komen onder meer veteranen, zorgverleners en politici aan het woord over de geschiedenis van het bijzondere tehuis:

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Lees ook: Bronbeek: wonen tussen trofeeën

Gerelateerde boeken:

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier