Terugkijken: De Gouden Eeuw (een wereldonderneming)

De zaak Coen, een rechtszaak in het Westfries Museum
Tijdens de vijfde aflevering van de veelbesproken televisieserie De Gouden Eeuw werd dindsdagavond onder meer verteld over de daden van Jan Pieterszoon Coen.

Deze Jan Pieterszoon Coen was afgelopen jaar nog veel in het nieuws. Nadat een standbeeld van de voormalig VOC-medeweker in Hoorn van de sokkel was gevallen werd er druk gediscussieerd over dit beeld.


Moest het eigenlijk wel terug worden geplaatst? Verdiende Jan Pieterszoon Coen eigenlijk wel zo’n eerbetoon? De meningen liepen uiteen.

- advertentie -

In het Westfries Museum in Hoorn werd uitgebreid aandacht besteed aan de zaak. Bezoekers mochten in het museum als jurylid een oordeel komen vellen. De meningen over Coen en ´zijn standbeeld´ werden verzameld en op een muur in het museum geplakt.

Jan Pieterszoon Coen was de vierde gouverneur-generaal van Oost-Indië en wordt vaak gezien als de grondlegger van de Nederlandse heerschappij in de Indische archipel. De bekende VOC-medewerker is omstreden. Hij kreeg in de zeventiende eeuw bijvoorbeeld de bijnaam Slachter van Banda, nadat hij duizenden Bandanezen had gedood omdat die, onder druk van de Engelsen, hun specerijen-contract niet waren nagekomen.

De Gouden Eeuw

In de vijfde aflevering van De Gouden Eeuw bezocht presentator Hans Goedkoop verschillende belangrijke plekken in voormalig Nederlands-Indië en hij ging naar de tentoonstelling in het Westfries Museum waar hij sprak met hoogleraar Leonard Blussé over ‘de zaak Coen’.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier