Terugkijken: Hannie Schaft en de Velser Affaire

Grafsteen van Hannie Schaft - Foto: CC
Grafsteen van Hannie Schaft – Foto: CC
Brandpunt stond zondagavond stil bij de Velser Affaire, een vermeend complot tijdens de Tweede Wereldoorlog waarbij leden van het politiekorps Velsen en leden van het Nederlands verzet betrokken waren.

Doordat de bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog ongekend succesvol was, er werden een groot aantal verzetsmensen (onder wie Hannie Schaft) opgepakt, gingen er na de oorlog al snel geruchten de ronde over de Velser Affaire.


Hannie Schaft

Er waren bijvoorbeeld mensen die beweerden dat de veelal communistische verzetsmensen waren verraden door Nederlandse en geallieerde autoriteiten, die zo de linkse beweging kwijt wilden raken. Ook Hannie Schaft, het beroemde ‘meisje met het rode haar’, het slachtoffer zij van dit grote complot.

In Brandpunt komt onder meer historicus Bas von Benda Beckmann aan het woord. Hij dook in 2011 in de zaak. Van zijn hand verscheen afgelopen maand een boek over de affaire. De historicus vond geen bewijs voor georganiseerd verraad door de politie en ook niet voor een groot anti-communistisch complot. Bekijk de aflevering van Brandpunt hieronder terug:

- advertentie -

Boek: De Velser Affaire, een omstreden oorlogsgeschiedenis

Brandpunt – De Velser Affaire

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier