Terugkijken: Een Nederlands scheepswrak voor de Braziliaanse kust

Maritiem archeoloog Martin Manders bij De Wereld Leert Door
Maandagavond was bij de VARA voor het eerst het programma ‘De Wereld Leert Door’ te zien. Presentator Matthijs van Nieuwkerk ontving in deze eerste aflevering maritiem archeoloog Martin Manders die als medewerker van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed medeverantwoordelijk is voor het beheer van vierhonderd Nederlandse scheepswrakken.

Het nieuwe DWDD-format ging maandag van start en trok direct 400.000 kijkers.


In het twaalf minuten durende programma vertelde maritiem archeoloog Martin Manders onder meer over het onderzoek naar De Utrecht, een admiraliteitsschip dat in de zeventiende eeuw zonk voor de kust van het huidige Brazilië zonk na een gevecht met twee Portugese schepen.

- advertentie -

De Utrecht maakte in september 1648 onderdeel uit van een vloot van zeven schepen die onder leiding stond van admiraal Witte de With (1599-1658). De schepen voeren langs de Braziliaanse kust toen ze twee Portugese schepen zagen. Admiraal De With zond zijn vlaggenschip De Brederode en vier andere schepen op de vijandelijke schepen af. Toen de Nederlandse schepen een van de Portugese schepen bijna konden enteren gaf de kapitein van het Portugese schip opdracht zijn schip op te blazen. Door de explosie zonk het Portugese schip, maar ook De Utrecht ging verloren. De twee schepen liggen op zo’n tweehonderd meter afstand van elkaar.

Martin Manders over het onderzoek naar het Nederlandse scheepswrak:

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier