Terugkijken: Frits van Oostrom over ‘Wereld in woorden’

Letterkundige en historicus Frits van Oostrom publiceerde onlangs het boek Wereld in woorden, over de geschiedenis van de Nederlandse literatuur in de periode 1300-1400. Donderdagavond was hij bij Pauw & Witteman te gast om te praten over zijn boek.

Frits van Oostrom over ‘Wereld in woorden’
Van Oostrom vertelt onder meer over de gruwelijke kant van de veertiende eeuw. Want in deze periode verloor Europa bijna de helft van zijn inwoners aan de pest. Door dit soort onheil waren sommige inwoners ervan overtuigd dat de veertiende eeuw voor het ongeluk was geboren. Niet voor niets waren dit de jaren die steeds begonnen met ´13´.

De veertiende eeuw was echter niet alleen een eeuw van groot onheil, maar ook een eeuw van grote creativiteit. Van Oostrom onderzocht de Nederlandse literatuur in deze periode en die maakte juist een hele creatieve periode door. In zijn boek schrijft hij onder meer over chirurgische geschriften en ethische tegeltjeswijsheden, maar ook over unieke abele spelen, schuine humor van boerden en over het ontroerende Egidiuslied.

Boek: Wereld in woorden

- advertentie -

Van Oostrom over zijn boek ‘Wereld in woorden’:

Huis Bergh toont verzameling middeleeuwse handschriften Kasteel Huis Bergh…
De rivieraak - Foto: Gemeente UtrechtTijdens graafwerkzaamheden voor een…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier