Terugkijken: Herdenking opstand Sobibor

Trein bij het voormalige vernietigingskamp
Trein bij het voormalige vernietigingskamp
Maandag werd op het terrein van vernietigingskamp Sobibor de opstand herdacht die in 1943 in het kamp uitbrak. De herdenking werd onder meer bijgewoond door Jules Schelvis, één van de weinige Nederlandse overlevenden van het kamp.

Op 14 oktober 1943 ontsnapten uiteindelijk ongeveer driehonderd gevangenen uit vernietigingskamp Sobibor. Het merendeel van hen werd tijdens een door de Duitsers opgezette klopjacht of door mijnen rond het kamp gedood. Uiteindelijk wisten minder dan vijftig gevangenen de opstand te overleven. Veel van de Joden die in het kamp achtergebleven waren, werden door de Duitsers omgebracht.

Dinsdag werd die opstand voor het eerst herdacht. Ook Jules Schelvis woonde de herdenking bij. De NOS zond de herdenking uit en toonde ook interview dat Rob Trip eerder met de Holocaust-overlevende en oprichter van Stichting Sobibor had.

Bekijk de uitzending hieronder terug

- advertentie -

Minder dan vijftig gevangenen overleefden de opstand. De nazi’s besloten het kamp na de opstand te ontmantelen en probeerden de sporen van hun daden uit te wissen. Hiervoor werden dertig gevangenen vanuit het kamp Treblinka opgetrommeld. Toen die klaar waren met hun werk, werden ze ook gedood.

Sobibor werd (evenals de kampen Bełżec and Treblinka) uitsluitend gebouwd als vernietigingskamp van Joden. Tussen april 1942 en november 1943 werden ruim 170.000 mensen in het kamp vermoord, voornamelijk Joden. In Sobibor kwamen naar schatting 35.000 uit Nederland afkomstige Joden om het leven.

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier