Terugkijken: Het mysterie van de begraven bijlen

David Fontijn bij De Wereld Leert Door
Bij De Wereld Leert Door was woensdag archeoloog David Fontijn van de Universiteit Leiden te gast. Hij doet al lange tijd onderzoek naar bijlen en zwaarden die in de prehistorie op verschillende plekken begraven.

Archeologen vinden her en der geregeld oude zwaarden en bijlen. Bijzonder is echter dat tijdens de Bronstijd (2000-800 v.Chr.) op sommige plekken massaal bijlen en zwaarden begraven.


In 2008 werden bij een opgraving in een beekdal bij Hoogeloon in Brabant bijvoorbeeld tien bronzen bijlen uit Frankrijk en Engeland gevonden. Waarom werden die bijlen, waarvan er sommige nooit waren gebruikt, daar begraven?

- advertentie -

Archeoloog David Fontijn, specialist in de late Europese prehistorie, doet hier onderzoek naar. Een absoluut antwoord is nog niet gevonden, maar er zijn wel aanwijzingen dat de plekken waar de objecten begraven werden destijds zeer belangrijk waren. Fontijn ontdekte ook dat er tijdens de hele Bronstijd bijlen en zwaarden werden begraven, maar dat in sommige periodes een duidelijk piek te zien was. Toen begroef men op zeer grote schaal bijlen en zwaarden. In Bretagne werden ooit bijvoorbeeld vierduizend bijlen op een plek begraven. Fontijn vermoedt dat een competitief element hierbij een zekere rol speelde.

Bekijk hieronder het hele interview met David Fontijn:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: