Terugkijken: Indië-herdenking 2014

Vrijdag vond in Den Haag de jaarlijks Indië-herdenking plaats. Deze herdenking wordt ieder jaar op 15 augustus gehouden omdat op die dag in 1945 met de capitulatie van Japan voor Nederland officieel een eind aan de Tweede Wereldoorlog kwam. De herdenking werd live uitgezonden door de NOS.

Indisch Monument in Den Haag
Indisch Monument in Den Haag
Tijdens de herdenking bij het Indisch monument werd onder meer stilgestaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. De herdenking werd onder meer bijgewoond door premier Rutte en staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Zij legden kransen bij het monument. Oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet hield een toespraak.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zaten ongeveer 140.000 Nederlandse burgers en militairen vastzaten in Japanse kampen. Daarvan kwamen er zeker 25.000 om het leven.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: