Terugkijken: Levende klederdracht

Still Pauw & Witteman
Still Pauw & Witteman
Steeds minder vrouwen lopen in klederdracht. Documentairemaker Niek Kopen portretteerde enkele van de laatste vrouwen die nog in streekdracht lopen. Zijn docu, getiteld Levende klederdracht, gaat donderdag op het IDFA in première.


In de film worden twaalf dames geportretteerd die nog dagelijks klederdracht dragen. Ze behoren tot de laatste generatie die de kleurrijke traditie in leven houdt. De meesten zijn ouder dan tachtig en tegen wil en dank levende monumenten geworden.

Staphorst

Ieder dorp kent vanouds zijn eigen dracht. Klederdracht wordt nog maar in een paar plaatsen in Nederland dagelijks gedragen. In Staphorst en Bunschoten-Spakenburg zijn de grootste aantallen te vinden, in Marken, Scheveningen, Urk, Volendam en op Walcheren gaat het maar om in totaal enkele tientallen dames, die bijna allemaal ouder zijn dan tachtig. Voor zover bekend gaat er nog maar één man in Nederland in dracht gekleed.

De film over de klederdracht-draagsters wordt aankomende maandag uitgezonden op Nederland 2 (21:00 uur). Documentairemaker Niek Kopen was woensdag te gast bij Pauw & Witteman om te praten over zijn film:

- advertentie -

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier