Terugkijken: Ook VIE bezorgd om Zwarte Piet

Afbeelding uit 'Sint Nicolaas en zijn knecht' -  Jan Schenkman, 1850 (Wiki)
Afbeelding uit ‘Sint Nicolaas en zijn knecht’ – Jan Schenkman, 1850 (Wiki)
Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) blijkt een aanvraag om Sinterklaas op de werelderfgoedlijst van Unesco te krijgen eerder dit jaar terug te hebben gestuurd. Het centrum zou het Sint Nicolaasgenootschap geadviseerd hebben eerst eens wat aan het Zwarte Pietenprobleem te doen. Dat meldde actualiteitenrubriek EenVandaag zaterdag.


Unesco heeft sinds 2001 een lijst van immaterieel erfgoed. Op de lijst staan onder meer tradities, traditionele kennis, festivals en cultuuruitingen die volgens de organisatie beschermd moeten worden omdat dit erfgoed “belangrijk is voor culturele diversiteit in de wereld”.

Het Sint Nicolaas Genootschap wilde dat ook het sinterklaasfeest een plek zou krijgen op de lijst. Er werd een aanvraag ingediend bij het VIE zodat het feest eerst op de nationale inventaris kon worden geplaatst. Het centrum zou die aanvraag echter teruggestuurd hebben in verband met het Zwarte Pieten-probleem.

EenVandaag laat zowel het Sint Nicolaas Genootschap als het VIE aan het woord. Na afloop van de uitzending deed het VIE een persbericht uitgaan waarin het ontkent te hebben aangedrongen op wijzigingen van Zwarte Piet. VIE-directeur Ineke Strouken schrijft onder meer:

- advertentie -

Wij willen goed nadenken over de rol van Zwarte Piet in deze traditie. We hebben het Sint Nicolaas Genootschap gevraagd er nog eens zorgvuldig naar te kijken en er rekening mee te houden dat deze voordracht ook controverse kan oproepen. Dat onze raad niet helemaal ongegrond was, blijkt uit de storm die inmiddels is ontstaan over Zwarte Piet, nog voordat de voordracht voor het Sinterklaasfeest zelfs maar bekend was.

Bekijk de uitzending van EenVandaag hieronder terug:

sitestat

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier

1 Comment Join the Conversation →