The Beatles op Abbey Road, maar dan van rechts naar links

Het is één van de beroemdste foto´s uit de popgeschiedenis: The Beatles die over een zebrapad op Abbey Road in Londen lopen. De foto, gemaakt op 8 augustus 1969, is te zien op de hoes van het album Abbey Road. De Fab Four lopen op die foto van links naar rechts over het zebrapad.

Bovenstaande foto werd ook op 8 augustus 1969 gemaakt maar is een stuk minder bekend. Op deze foto lopen de muzikanten de andere kant op.

De wereldberoemde albumhoes
De wereldberoemde albumhoes
The Beatles namen in 1969 een album op in een nabijgelegen studio. Het idee om tussen de bedrijven door op het zebrapad vlakbij de studio een paar albumfoto’s te maken zou van Paul McCartney zijn gekomen.

Fotograaf Ian MacMillan maakte in totaal een stuk of acht foto’s terwijl The Beatles heen en weer over het zebrapad liepen. Over de foto die uiteindelijk op het Abbey Road-album terechtkwam is veel gespeculeerd. Paul McCartney loopt ten opzichte van de anderen uit de pas en hij heeft als enige geen schoenen aan. Sommige fans leidden hieruit af dat Paul McCartney in werkelijkheid al was overleden. Op de foto zou een dubbelganger te zien zijn. Er zijn tegenwoordig nog altijd mensen die denken dat de echte Paul McCartney in 1966 bij een auto-ongeluk overleed.

- advertentie -

The Beatles op Abbey Road, maar dan van rechts naar links

Aan het begin van de fotosessie had Paul McCartney overigens nog sandalen aan maar die schopte hij na een paar minuten uit. Op de foto bovenaan dit stuk heeft hij zijn sandalen nog aan.

Tegenwoordig is het zebrapad op Abbey Road een grote toeristische trekpleister.
Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: