De vijanden van boeken

Boek van de Maand – Museum Meermanno
/
2 minuten leestijd
Bruine huismot - cc
Bruine huismot - cc

In 1880 verschijnt The Enemies of Books van de Engelse drukker en bibliograaf William Blades (1824-1890). Hij beschrijft hierin de talloze gevaren die boeken bedreigen: vuur, water, gas en hitte, stof en verwaarlozing, onwetendheid en fanatisme, de boekenwurm, overig ongedierte, boekbinders, verzamelaars, bedienden en kinderen.

Pagina uit 'The Enemies of Books'
Pagina uit ‘The Enemies of Books’
Blades baseert zijn verhandeling deels op bestaande literatuur, maar ook op eigen observatie. Zo werd hem in 1879 de larf van een Oecophora pseudospretella (de bruine huismot) door een boekbinder opgestuurd. Blades probeerde de larf in leven te houden met een bladzijde uit De consolatione philosophiae van Boethius. Helaas bood het blad weinig vertroosting en na drie weken bezweek het diertje. Blades vermoedde dat dit te wijten was aan een overdosis frisse lucht of verkeerde voeding, of omdat het niet gewend was aan enige bewegingsvrijheid.

De meest ernstige vijanden zijn volgens The Enemies of Books waarschijnlijk de verzamelaars, door Blades two-legged depredators genoemd. Hun vernielzucht is des te erger, daar zij toch beter zouden moeten weten. Met naam en toenaam noemt Blades enige beroemde biblioclasten die oude drukken en handschriften verminkten, zoals de Engelsman John Bagford, maar ook verzamelaars die hun collectie vrijwel onbereikbaar voor derden maakten (bibliotafen). Ter gelegenheid van de 6de Antiquarenbeurs in Amsterdam in 1985 bracht de Catharijne Press uit Utrecht een heruitgave van het hoofdstuk Collectors uit The Enemies of Books als miniatuurboek uit.

Zoals alle uitgaven van deze pers werd ook dit boekje voorbeeldig uitgegeven naar een ontwerp van de bekende Nederlandse typograaf en letterontwerper Bram de Does. Diens 5pts Trinité werd in deze uitgave voor het eerst in een boek gebruikt. Jammer genoeg is de oplage tot 250 genummerde exemplaren beperkt gebleven, want volgens de uitgever (en ondergetekende) heeft de tekst van Blades niets in actualiteit ingeboet.

Nog steeds worden kaarten en platen uit boeken verwijderd om deze los te verkopen en met enige regelmaat worden collectiebeheerders van bibliotheken gewaarschuwd voor potentiële biblioclasten.

John Bagford is still with us!

~ Rickey Tax, hoofd collectiebeheer Museum Meermanno

Moderne uitgave: Enemies of Books – William Blades

Museum Meermanno in Den Haag zet interessante boeken uit de eigen collectie in de schijnwerpers. Er wordt wisselend aandacht besteed aan de historische en moderne (v.a. 1850) collectie van het museum. Een overzicht van al geplaatste boeken is altijd op deze pagina te vinden.

Museum Meermanno is het oudste boekenmuseum ter wereld. Het is gevestigd in het voormalige woonhuis van de stichter van het museum Willem Hendrik Jacob baron van Westreenen van Tiellandt (1783-1848) aan de Prinsessegracht in Den Haag.

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties