Krak des Chevaliers – Kruisvaardersfort

Het fort Krak des Chevaliers, gelegen in het westen van het huidige Syrië (nabij de stad Homs), geldt als een van de beroemdste kruisvaardersburchten uit de tijd van de Middeleeuwen. Wat was dit voor fort? Wat was het belang van Krak des Chevaliers gedurende, en eventueel na, de Middeleeuwen?

Castel del Monte – Een raadselachtig kasteel in Italië

In de zuidelijke regio Apulië (Puglia) in Italië bevindt zich op een rotspunt het Castel del Monte. Dit middeleeuwse kasteel staat bekend om zijn unieke achthoekige vorm die een grote symbolische betekenis heeft. Onder historici is de oorspronkelijke functie van het bouwwerk een populair onderwerp voor discussie.

De Trêveszaal – Vergaderzaal van de ministerraad

De statige Trêveszaal bevindt zich op het Binnenhof in Den Haag. Sinds 1977 is dit de vaste plek waar de ministerraad bijeen komt. Ook wordt hier buitenlands bezoek ontvangen. Een kort overzicht van de historische ontwikkeling en inrichting van de zaal.

De verzonken stad Baiae bij Napels

Een van de beroemdste plekken waar de Romeinse elite – zoals bestuurders, rijke handelaren en filosofen – volop kon ontspannen, was de Romeinse badplaats Baiae, gelegen aan de Golf van Napels. Wat was dit voor een plek? En hoe vermaakte de high society zich hier?

Iconische Boekentoren Gent heropend na restauratie

In Gent zijn na negen jaar restauratie de bibliotheekruimtes en belvedère (uitzichtpunt) van de Boekentoren weer te bezoeken. De betonnen toren van de bekende architect Henry Van de Velde wordt door Universiteit Gent gebruikt als erfgoedbibliotheek en open monument voor rondleidingen.

Opening van de Brooklyn Bridge in New York (24 mei 1883)

O>p 24 mei 1883 vond de opening plaats van een van de beroemdste bruggen ter wereld, namelijk de Brooklyn Bridge in New York. Deze brug werd en wordt beschouwd als een van de grote wonderen van de Industriële Revolutie. De brug verbond de toen losstaande plaatsen New York en Brooklyn met

De wederopbouw van de Lage Landen

Na de bezetting functioneerden de Belgische en Nederlandse samenleving relatief snel weer min of meer normaal. Dat had niet alleen te maken met hoe het verhaal over de oorlog werd verteld. Het lag minstens zozeer aan de successen van de naoorlogse sociale politiek. Net zoals in andere Europese landen trachtten

De Royal Albert Hall in Londen

Op 29 maart 1871 werd in Londen de Royal Albert Hall officieel geopend door koningin Victoria. De beroemde concertzaal is vernoemd naar haar echtgenoot, Albert van Saksen-Coburg-Gotha.

Het gedroomde museum: Berlages meesterwerk

Hendrik Petrus Berlage ontwierp in 1921 een vooruitstrevend en spectaculair museumgebouw. In 1935 werd zijn droom werkelijkheid met de opening van een nieuw museum voor moderne en toegepaste kunst in Den Haag.

De Sint-Elisabethkerk in Haren (Brussel)

Het nog steeds landelijk aandoend dorpscentrum van Haren wordt beheerst door de wit zandstenen Sint-Elisabethkerk waarvan de resten van de twaalfde eeuwse romaanse westertoren later geïntegreerd werden in het gotische godshuis dat in de daaropvolgende eeuwen werd opgetrokken.

Zolder – Woord afkomstig uit het Latijn

Het woord zolder kennen we allemaal. Minder bekend is het feit dat dit begrip uit de architectuur afkomstig is uit de Oudheid. De term zolder is namelijk via de Romeinen ontleend aan het Latijn. Hoe zit dit precies?

Ebenezer Howard en de Tuindorpen van Amsterdam

Tuindorpen zoals wij die kennen in Amsterdam zijn qua opzet verwant met eerder verrezen fabrieksdorpen of -kolonies en tuinsteden. Zij zijn gecreëerd met de bedoeling om de woonproblemen in de propvolle en verkrotte binnensteden op te lossen of om arbeiders een goede woonomgeving te bieden nabij hun werk.

De Zaanhof in Amsterdam

Geschiedenis van de Zaanhof in Amsterdam, een in 1917 door architect Herman Walenkamp ontworpen wijk in de Spaarndammerbuurt.

1 2 3 6