De Benelux is een politiek samenwerkingsverband tussen de West-Europese landen België, Nederland en Luxemburg en vormt een afkorting van die landennamen. In 2018 vierde de Benelux zijn 60-jarig jubileum. Na de eerste onderlinge besprekingen en afspraken tijdens de Tweede Wereldoorlog, begonnen deze landen vanaf 1958 officieel samen te werken in de Benelux. Een korte geschiedenis van de Benelux.
De Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) was een Europees samenwerkingsverband dat in 1951 ontstond en het jaar erop in werking trad.
De Europese Unie staat momenteel weer volop in de belangstelling. Onder meer door de Brexit, maar ook de kritiek op de Unie in het algemeen of uitspraken van de Amerikaanse president Donald Trump die zei dat de Europese Unie wel opgeheven kan worden. Mede vanwege de actualiteit van het onderwerp, dook historicus Rolf Falter in de geschiedenis van de Europese
Ze hadden geestverwanten moeten zijn. Charles de Gaulle (1890-1970) en Joseph Luns (1911-2002) waren allebei conservatief, rooms-katholiek en anticommunistisch; pragmatische Realpolitiker die hechtten aan de natiestaat. Bondgenootschappen dienden de belangen van de betrokken staten te bevorderen. Ze dachten alleen anders over hoe dit het beste kon gebeuren.
Begin jaren vijftig waren er plannen voor de oprichting van een Europese Defensie Gemeenschap. Van oprichting kwam het uiteindelijk niet.
Gids om zelf op pad te gaan naar Rome in de Lage Landen: 'Romeinse sporen' van de Belgische wetenschapsjournalist Herman Clerinx.
In de loop der jaren zijn in de Benelux een groot aantal voertuigen gefabriceerd. Erfgoedbureau en kenniscentrum The Sagitta Beneluxe Vehicles Database uit Geertruidenberg werkt momenteel aan een digitaal naslagwerk waarin alle gegevens over geproduceerde weg- en terreinvoertuigen op drie of meer wielen terug te vinden zijn. Initiatiefnemer van het grote project is Jacques Deckers. De voertuig-geschiedkundige en historiograaf verwacht