Oorlog in Gallië: een nieuwe vertaling

Er zijn weinig antieke auteurs die je zó kunt lezen, als het ware voor de vuist weg. De Romeinse biograaf Suetonius is er een, de Griekse onderzoeker Herodotos is een andere. Caesars Oorlog in Gallië is ook zo’n tekst.

‘Zo zag Julius Caesar eruit’

Het Rijksmuseum van Oudheden heeft een gezichtsreconstructie van Julius Caesar laten maken. Volgens het museum was de wereldberoemde veldheer que uiterlijk minder heroïsch dan gedacht: Caesar was kalig en had als gevolg van problemen bij zijn geboorte een schedelafwijking.

Hoe Julius Caesar de Germanen uitvond

Vanaf de eerste verwijzing op bladzijde één van 'De bello Gallico', Caesars bestseller over de Gallische Oorlog, plaatst hij de Germani in het gebied ‘achter de Rijn’.

‘Julius Caesar was in Nederland’

Archeologen hebben voor het eerst bewijs gevonden voor de aanwezigheid van Julius Caesar en zijn troepen op Nederlands grondgebied. In 55 voor Christus was hij, bij het huidige Brabantse plaatsje Kessel, aanwezig bij een grote veldslag.

De keizerlijke dynastie van Julius Caesar

Romes eerste keizerlijke familie, Julius Caesar en diens familieleden, is beroemd en berucht. Na Caesar kwamen in diens dynastieke lijn – de Julii Claudii – allerlei keizers van naam aan de macht, die zich in positieve en negatieve zin onsterfelijk maakten.

Kwakgeschiedenis: Caesars beroerte

Eigenlijk had ik vandaag wat achterstanden willen wegwerken, maar soms is er een geval van klinkklare kwakgeschiedenis dat om een weerlegging schreeuwt.

Caesar heeft nooit ‘Et tu, Brute?’ gezegd

"Onder de regen van dolkstoten kwam er slechts een enkele kreun over Caesars lippen – en, volgens sommige verslagen, de verzuchting ‘Jij ook, mijn zoon?’ die hij in het Grieks tot Brutus richtte."

De moord op Caesar

Julius Caesar had de alleenheerschappij in het Romeinse Rijk veroverd en was er niet in geslaagd deze aanvaardbaar te maken voor zijn tijdgenoten, die de republiek zeer toegenegen waren. En dus werd hij vermoord, waarmee een nieuwe ronde burgeroorlogen onvermijdelijk werd.

Caesar tegen de Oude Belgen

Tussen 58 en 51 voor Christus veroverde Julius Caesar Gallië, waaronder ook Noord-Frankrijk en het huidige België. De overwinning op de Belgen behaalde Caesar tussen maart en juni 57 voor Christus. Het is deze invasie die centraal staat in het gedetailleerde boek Caesar tegen de Oude Belgen. Deel 1: de

‘Julius Caesar roofde grote hoeveelheden goud’

Julius Caesar roofde tijdens zijn veroveringscampagnes op grote schaal goud. Dat is één van de conclusies van een team van Nederlandse en Belgische wetenschappers dat de afgelopen vier jaar onderzoek heeft gedaan naar recent gevonden Keltische goudschatten uit de Lage Landen: ruim 500 munten en verschillende gouden sieraden.

De invasie van Caesar in het land der Belgae

Halverwege de eerste eeuw voor onze tijdrekening verovert Julius Caesar het dan nog onafhankelijke Gallia. Zijn notities over zijn veldtocht publiceert hij in de Commentarii Rerum in Gallia Gestarum (Commentaren op de gebeurtenissen in Gallia) beter bekend onder de naam Commentarii of De Bello Gallico. De route die Caesar volgt

Het zichtbare verleden van het Romeinse Barcelona

Barcelona is gegroeid uit een castrum. Rond het begin van de westerse jaartelling werd ze op bevel van Augustus tot een stad verbouwd. Als huldeblijk voor de keizer werd ze Colonia Favencia Julia Augusta Barcino, afgekort tot Barcino, genoemd. De houten palissade die de stad met nog andere verdedigingswerken omringde,

‘Evangelie van Caesar’ op televisie

De VARA zendt zondag 27 maart de documentaire Het evangelie van Caesar uit. In deze docu volgt documentairemaker Jan van Friesland de Italiaans-Duitse taalkundige Carotta op diens zoektocht naar de oorsprong van het Christendom.

Ambiorix – Koning der Eburonen

Ambiorix was koning van de Eburonen, een Gallische stam die leefde in een gebied tussen de Maas en de Rijn. Zijn naam betekent ‘rijke koning’.

Bijzondere Keltische muntschat ontdekt in Maastricht

In Maastricht is een unieke Keltische muntschat uit de eerste eeuw voor Christus ontdekt. De schatvondst telt in totaal 109 munten en bestaat uit 39 goudstukken toegeschreven aan de Eburonen en zeventig zilveren zogenaamde ‘regenboogschoteltjes’ afkomstig van stammen uit het Rijngebied.