Henriëtte Ronner-Knip en haar salonkatten
De Nederlandse kunstenares Henriëtte Ronner-Knip (1821-1909) specialiseerde zich in romantische dierschilderingen. Vooral haar schilderijen van katten waren eind negentiende eeuw erg populair.
De Nederlandse kunstenares Henriëtte Ronner-Knip (1821-1909) specialiseerde zich in romantische dierschilderingen. Vooral haar schilderijen van katten waren eind negentiende eeuw erg populair.
Het begrip zondebok wordt gebruikt om aan te geven dat iets of iemand de schuld op zich geschoven krijgt. Dit taalkundige begrip vindt zijn herkomst in de Bijbel.
‘Oogjes dicht en snaveltjes toe. Slaap lekker.’ Met deze woorden sloot Meneer De Uil dagelijks het kinderprogramma, De Fabeltjeskrant, af. Tijd voor de kinderen om naar bed te...
Wie van lotje getikt is, is hartstikke gek. Die persoon is krankjorum, kierewiet, niet helemaal lekker. Waar komt deze uitspraak eigenlijk vandaan?
De uitdrukking ‘op je stokpaardje zitten’ wordt in Nederland veel gebruikt. Wat is de betekenis van dit ‘stokpaardje’? En hoe komen we aan dit gezegde?
De Engelse huisvrouw Mary Toft baarde in het begin van de achttiende eeuw veel opzien in Groot-Brittannië. Volgens haarzelf en mensen om haar heen, beviel ze namelijk regelmatig...
Het woord jumbo is in onze taal terechtgekomen door een olifant die eind negentiende eeuw uitgroeide tot wereldster.
De paalworm is bij sommige Nederlandse historici allicht minder bekend dan bij biologen. Maar dit beestje heeft een aanzienlijke invloed gehad op de Nederlandse geschiedenis. Met name in...
Iemands laatste daad wordt soms aangeduid met het begrip zwanenzang. De persoon in kwestie verricht nog een laatste daad, voor hij of zij wat anders gaat doen, of zelfs sterft. Ook het laatste gedicht of lied van een dichter wordt wel aangeduid als diens zwanenzang. Waar komt deze uitdrukking eigenlijk vandaan?
Na Dolly het Schaap kregen onder meer de Spanjaarden het op de heupen. Zij probeerden in 1999 de uitgestorven Spaanse berggeit te klonen.
Bekend is het verhaal van de Franse oorlogsduif “Vaillant” die in 1916 tijdens de Slag bij Verdun op bijna heroïsche wijze een wanhoopsboodschap overbracht.
Tegenwoordig staat de pauw symbool voor trots (denk aan “zo trots als een pauw”). De vogel stond in de Middeleeuwen ook symbool voor onsterfelijkheid.
Volgens een advertentie was er bij herberg De Witte Oliphant in Amsterdam een <em>Equus Aquaticus</em>, oftewel een water- of zeepaard te zien. Gevangen in de Eufraat in Amerika.
Toen de eerste Nederlanders de quagga aantroffen op de hoogvlaktes achter de Kaap, had men geen idee wat het was: een ezel? Een vrouwelijke zebra?