Historica Els Kloek publiceerde vijf jaar geleden 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis. Dit boek werd uitgeroepen tot het beste Nederlandstalige geschiedenisboek aller tijden. Deze week kwam het vervolg uit: 1001 vrouwen in de 20ste eeuw met daarin 1001 biografieën van overleden Nederlandse vrouwen die leefden in de twintigste eeuw.
Ze was een eigenzinnige dame en in haar tijd de rijkste vrouw van Haarlem: Cornelia Catharina Hodshon, alias ‘Keetje’.
Lezers van Historisch Nieuwsblad hebben het boek '1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis' van Els Kloek verkozen tot het beste geschiedenisboek.
Heeft Kenau Simonsdochter Hasselaar in 1572-1573 meegevochten op de muren van het door Spanjaarden belegerde Haarlem? Haalde Magdalena Moons in 1574 Don Francisco de Valdez, de Spaanse legeraanvoerder, die haar geliefde was, over om af te zien op een stormaanval op het belegerde Leiden?
Annie M.G. Schmidt, schrijfster en dichteres. Geestelijk moeder van onder andere Jip en Janneke, het schaap met de vijf poten en Minoes.
Eerste directrice van een kookschool in Nederland De ouders van Anna Catharina Manden waren weinig honkvast. Na haar geboorte in het dorpje Termunten, bij Delfzijl, verhuisde het gezin Manden achtereenvolgens naar de Groningse veenkolonie Wildervank en naar Lobith in Gelderland. Haar vader werkte daar steeds als rijksontvanger en verdiende voldoende
De Freule van Dorth (1747-1799), een Orangiste die wegens hoogverraad werd geëxecuteerd.
Anne Zernike werd in 1911 de eerste vrouwelijke predikant van Nederland en studeerde als eerste vrouw theologie aan de Universiteit van Amsterdam
Cornelia Lamme (1769-1839), schilderes Cornelia Lamme groeide met haar jongere broer Arnoldus (1771-1856) op in een Dordts kunstenaarsmilieu. Haar vader was landschaps- en behangselschilder en maakte tevens kopieën naar oude meesters als Albert Cuyp. Van hem leerde zij schilderen en kreeg zij een goede, algemene ontwikkeling mee.
Maria Smelt (1914 -2008), presentatrice van het legendarische radioprogramma ‘Moeders wil is wet’ waar in de hoogtijdagen zo’n twee miljoenen mensen naar luisterden. Maria (Mia) Smelt groeide op in Hilversum, als jongste in een katholiek gezin met vijf kinderen. Haar ouders waren beiden zeer actief in de parochie. Toen de