Ergens een zware dobber aan hebben is een bekend spreekwoord in de Nederlandse taal. Wie ergens een zware dobber aan heeft, heeft het moeilijk. Dat kan zijn met een bepaalde activiteit, maar je kunt ook aan andere personen een zware dobber hebben.
Het begrip Straatvaart is afkomstig uit de maritieme geschiedenis. Wat wordt er precies met deze term bedoeld? En in welke periode was de Straatvaart relevant?
De Compagnie d'Orient is een overzeese handelscompagnie, die in 1664 werd opgericht en beschouwd kan worden als de Franse tegenhanger van de Nederlandse Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC).
Het historische begrip hofcultuur: wat betekent deze term? Welke kenmerken had een hofcultuur? En wanneer speelden hofculturen een rol van betekenis in de geschiedenis?
Het begrip regent is afkomstig uit de politieke geschiedenis. Dit woord duidt op een bestuurder in de tijd van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden (1588-1795). Maar ook de constitutionele monarchie die wij sinds de negentiende eeuw hebben, kent regenten.
Betekenis en geschiedenis van de genealogie als wetenschap: alle personen uit dezelfde familie, uitgaand van een mannelijke voorouder, de stamvader.
In de zeventiende eeuw raakte de Nederlandse economie in een stroomversnelling. Sinds die tijd ontstonden er op Nederlandse grond tal van grote ondernemingen en bedrijven, die furore maakten of uiteindelijk ten onder gingen. In het boek Op de schouders van grote en kleine reuzen (Uitgeverij Omniboek|Het Spectrum, 2018) verzamelde Ruud Bouwman de mooiste verhalen over twintig Nederlandse bedrijven en ondernemers
Sociale media zijn niets nieuws, in de zestiende en zeventiende eeuw gebruikten we ze ook al.
Frans Hals is een schilder uit de Gouden Eeuw die vooral bekend werd door zijn levendige schilderijen en zijn vele schutterstukken. Hij heeft veel invloed gehad op latere impressionisten zoals Claude Monet en Vincent van Gogh.
De gevonden garderobe blijkt toebehoord te hebben aan de hofhouding van de Engelse koningin Henrietta Maria, die in maart 1642 op weg was naar Nederland.
Deze mooie animatie toont in vogelvlucht hoe de wereldberoemde Amsterdamse grachtengordel tussen 1600 en 1700 ontstond.
Rembrandt van Rijn is een Nederlandse kunstschilder, etser en tekenaar uit de Gouden Eeuw. Hij wordt gezien als één van de meest succesvolle schilders ooit.
De Hollandse meester Balthasar van der Ast werd vooral bekend met zijn stillevens van fruit en bloemen, insecten en schelpen.
In het Museum voor Communicatie in Den Haag is het archief van een zeventiende-eeuwse postmeester herontdekt.
In de loop van de zeventiende eeuw groeide Amsterdam uit tot de belangrijkste producent van boeken, kaarten en prenten in Europa.
Nieuwe genres deden in de zeventiende eeuw hun intrede, zoals landschapsschilderijen en stillevens. Hollandse zelfportretten maakten ook een bloeiperiode door, maar als genre bestond het zelfportret al veel langer.
Over de kunstenaars die kleur met de hand aanbrachten op kaarten en prenten, de ‘const- en caertafsetters’, is weinig bekend. Zij signeerden hun werk niet. De belangrijkste uitzondering op deze regel is de Amsterdamse ‘meesterafzetter’ Dirk Jansz. van Santen (1637–1708).
Het Mauritshuis in Den Haag toont vanaf 8 oktober in de tentoonstelling Hollandse zelfportretten – Selfies uit de Gouden Eeuw zevenentwintig van de mooiste zelfportretten uit de bloeiperiode van de Hollandse schilderkunst.
Tijdens zijn leven was hij een beroemdheid in de Europese schilderswereld: Godefridus Schalcken (1643-1706). Vandaag de dag doet zijn naam lang niet bij iedereen een lampje branden.
Er zijn maar weinig onderwerpen uit de Spaanse historie die zoveel aandacht hebben gekregen van geschiedschrijvers als de Inquisitie en de Limpieza de sangre, het streven naar raszuiverheid.
Vanaf 1636 produceerde de werkplaats van Van der Heck volgens een vast format een groot aantal gezichten op de ruïnes van de abdij en het kasteel van Egmond en op het dorp Egmond aan Zee.