De Nieuwjaarsduik, een frisse start

Je moet wel goed gek zijn als je bij een temperatuur van rond het vriespunt in badpak de zee induikt. Toch wagen sinds 1965 duizenden Nederlanders deze sprong op 1 januari.

De oliebol, een Nederlandse traktatie

Wie tegenwoordig aan de oliebollenkraam om tien oliekoeken vraagt, krijgt louter een verbaasde blik van de verkoper. Hij verkoopt alleen oliebollen … van oliekoeken heeft hij nog nooit gehoord.

Verplicht te stemmen

In 1970 werd de opkomstplicht bij verkiezingen afgeschaft. De gemeenteraadsverkiezingen van dat jaar waren de eerste verkiezingen waarbij mensen niet meer verplicht werden te stemmen.

Een peiling is geen voorspelling

Als je mensen vóór een verkiezing vraagt op wie ze gaan stemmen, kun je de uitslag voorspellen. Dat bedacht de Amerikaan George Gallup in 1936.

Alaaf! Carnaval!

Carnaval: de Limburger leeft er maanden naartoe, de Friezen schudden het hoofd in onbegrip. In heel Nederland zijn er carnavalsfeesten, maar alleen in Noord-Brabant en Limburg ligt alles dagenlang plat. Dat carnaval vooral in het zuiden wordt gevierd, komt door de katholieke herkomst. In de Middeleeuwen heette het vastenavondviering. Alles

Sinterklaas in het buitenland

Sinds de negentiende eeuw werd Sinterklaas veel gezien in Nederlandse kolonies als Suriname en Indonesië. De kinderen uit Nederlandse gezinnen die daar woonden vierden het feest vaak op scholen. En als de hoofdonderwijzer een enthousiaste Sinterklaasvierder was, werd het groots aangepakt. De Nederlandse Marietje Bier-Bergman herinnert zich hoe de goedheiligman

De eerste loterijen

Loterijen zijn al sinds de middeleeuwen populair. Een bekend rijmpje uit de middeleeuwen illustreert dat duidelijk: ‘Trecker, treckt mij wat, of ik geef u een schop op ’t gat.’ Middeleeuwse loterijdeelnemers schreven hun naam met een gedichtje op papier. Elke naam werd apart getrokken, met een ja- of nee-briefje. Dat

Troonrede op Prinsjesdag

Elke derde dinsdag van september gebeurt het: Prinsjesdag! De koning of koningin leest dan de troonrede voor. Daarin noemt hij of zij de regeringsplannen voor het komende jaar. Zo staat dat in de Grondwet.

De eerste Nederlandse profvoetballers

In 1937 zorgde voetballer Beb Bakhuys voor enorme ophef door over te stappen van de Nederlandse amateurs naar het buitenlandse betaalde voetbal. Hij werd gecontracteerd door FC Metz uit Frankrijk. FC Metz gaf hem een handgeld van 22.000 gulden en een maandsalaris van zeshonderd gulden.

Studeren in de negentiende eeuw

In de negentiende eeuw was studeren alleen voor een kleine groep studenten weggelegd. Maar net als tegenwoordig waren vrienden en drank vaste onderdelen van het studentenleven.

Doodstraf voor sodomie

Homoseksuele activiteiten waren levensgevaarlijk in de achttiende eeuw. Homo’s die bij de daad waren betrapt, kregen de doodstraf.

Op de fiets – Hoe lang fietst Nederland al?

De fiets: een oer-Hollands vervoermiddel. Maar hoe lang fietst Nederland al? Geen enkel vervoermiddel wordt zo met Nederland geassocieerd als de fiets. Toch fietsen we pas zo’n 150 jaar en is de fiets niet eens een Hollandse uitvinding.

Import-Indiërs

Met de afschaffing van de slavernij in 1863 dreigde er een personeelstekort op de koffie- en suikerplantages in de Nederlandse kolonie Suriname.

Midzomerfeesten op de langste dag

21 juni heeft de langste dag en kortste nacht. Op vele plaatsen worden op deze dag midzomerfeesten georganiseerd. De oorsprong daarvan is heel oud.

Koning in Zaken

Toen koning Willem I aan de macht kwam, had hij een belangrijk doel voor ogen. Hij wilde de slomige houding van de Nederlanders ombuigen en van zijn koninkrijk weer een bloeiend handelsland maken.

Willem I, Europa’s best betaalde vorst

Toen Willem Frederik van Oranje-Nassau in 1815 de eerste koning van Nederland werd, deed hij dat meer voor de eer dan voor het geld: hij bezat al een slordige 12 miljoen gulden.