Krak des Chevaliers – Kruisvaardersfort

Het fort Krak des Chevaliers, gelegen in het westen van het huidige Syrië (nabij de stad Homs), geldt als een van de beroemdste kruisvaardersburchten uit de tijd van de Middeleeuwen. Wat was dit voor fort? Wat was het belang van Krak des Chevaliers gedurende, en eventueel na, de Middeleeuwen?

Castel del Monte – Een raadselachtig kasteel in Italië

In de zuidelijke regio Apulië (Puglia) in Italië bevindt zich op een rotspunt het Castel del Monte. Dit middeleeuwse kasteel staat bekend om zijn unieke achthoekige vorm die een grote symbolische betekenis heeft. Onder historici is de oorspronkelijke functie van het bouwwerk een populair onderwerp voor discussie.

Onderzoek naar kastelen in Noord-Holland

Met steun van de provincie Noord Holland wordt dit jaar onderzoek gedaan naar vier kastelen in de provincie: Kasteel Brederode (Santpoort-Zuid), Slot Assumburg (Heemskerk), Kasteel Ter Wijc (Beverwijk) en Aelbrechtsberg (Bloemendaal).

Dover Castle – “De sleutel tot Engeland”

Het kasteel Dover Castle, aan de zuidoostkust van Engeland in Dover, is een middeleeuws kasteel dat als bijnaam ‘de sleutel tot Engeland’ heeft. Het kasteel, dat boven de beroemde witte krijtrotsen van Dover uitsteekt, staat bekend als het grootste kasteel van Engeland. Het staat langs het smalste stuk van het

Mooie kastelen en voorname huizen in Brabant

Noord-Brabant staat niet bekend om zijn schitterende kastelen en landhuizen. Toch bezit deze provincie een schat aan waardevolle huizen en interieurs, waarvan de meeste niet of amper bekend zijn.

Kasteel Reinhardstein – Burg Metternich

Op een rotspunt in de Belgische Ardennen, vlakbij het plaatsje Ovifat, bevindt zich het oorspronkelijk uit de veertiende-eeuw daterende Kasteel Reinhardstein, ook wel bekend als Burg Metternich.

Het Muiderslot – Een beroemd Middeleeuws kasteel

Het Muiderslot behoort tot de bekendste kastelen van Nederland. De bij Muiden gelegen Waterburcht dateert oorspronkelijk uit de dertiende eeuw en kent een lange geschiedenis. Een beknopte geschiedenis van het Muiderslot.

Sporen middeleeuwse voorburcht gevonden bij Alkmaar

In het Noord-Hollandse Ouddorp hebben archeologen restanten van een barbacane of bruggeschans gevonden. De versterkte voorpoort maakte vroeger onderdeel uit van de verdedigingsstructuur van De Middelburg, een voormalig kasteel waar alleen de funderingen en de slotgracht nog van bewaard zijn gebleven.

De mythe van de Wewelsburg – Retraitekasteel voor hoge nazi’s

Begin zeventiende eeuw bouwde de prins-bisschop van Paderborn Dietrich IV von Fürstenberg een buitenverblijf ten zuidwesten van Paderborn: de Wewelsburg. Tegenwoordig is het niet meer bekend als lustoord van lokale kerkelijke vorsten. Het heeft namelijk een aparte rol gekregen binnen de mythologie rond het Derde Rijk.

1 2 3 5