Geschiedenis van de kerstkaart

De kerstkaart of nieuwjaarskaart wordt tegenwoordig steeds vaker digitaal in plaats van op papier verstuurd. Waar in 2015 nog 130 miljoen kerstkaarten op de post gingen, waren het er in 2017 nog zo’n 85 miljoen. De traditie van het sturen van kerstkaarten is al eeuwenoud. Waar komt deze gewoonte vandaan?

‘Scrooge 2.0’ – Een nautisch kerstverhaal?

Het contrast met normale dagen kan deze maand niet groter zijn voor mensen zonder dikgevulde portemonnee of erger; zonder dak boven hun hoofd. Dit keer geen Scrooge in de hoofdrol van dit wijze kerstverhaal; maar Lazarus.

10 historische Kersthits

De tien grootste Kersthits uit de geschiedenis volgens Historiek. Met korte historische achtergronden. Iedereen een fijne Kerst toegewenst.

Kerst vieren te midden van geweld

De Tweede Wereldoorlog staat vooral in het collectieve geheugen gegrift als een gebeurtenis die enorm veel doden, gewonden en ellende veroorzaakte. Maar er waren ook momenten van hoop en verlichting.

Zo moesten Duitsers in 1944 kerst vieren

Met de publicatie van ‘Deutsche Kriegsweihnacht’ en de voorgeschreven toespraak voor gewonde en zieke militairen liet het naziregime zien dat het in 1944 nog steeds invloed wilde uitoefenen op de wijze waarop Duitsers kerst vierden.

Herkomst van de kerstkrans

Rond Kerst en Oud en nieuw zie je ze vaak op de deuren van huizen hangen: de kerstkrans. Waar komt de kerstkrans eigenlijk vandaan?

Relikwieën van de Drie Koningen

Vanwege de aanwezigheid van de Relikwieën van de Drie Wijzen groeide de kathedraal in Keulen uit tot een van de belangrijkste pelgrimskerken van Europa.