Dark
Light

Militaire geschiedenis

Loopgraven in de Baltische havenstad Libau, het Letse Liepāja, in mei 1945. Bron: Museum-Digital Berlin

De slag om Koerland (juli 1944-mei 1945)

Op 8 mei 1945, toen nazi-Duitsland zijn onvoorwaardelijke overgave tekende, controleerden Duitse troepen nog verschillende stukken van Europa. Eén ervan was het Letse schiereiland Koerland, waar ingesloten en verschanste Duitse eenheden samen met Letse en buitenlandse strijders meer dan een half jaar lang, zelfs tot na de officiële capitulatie, stand hielden tegen maar liefst zes Sovjet-offensieven.
12 minuten leestijd
Poolse verdediging bij Miłosna, nabij Warschau in augustus 1920.

Pools-Russische Oorlog (1919-1921)

De Pools-Russische Oorlog van 1919-1921, een conflict tussen Polen en de Bolsjewistische Sovjetregering dat resulteerde in het Verdrag van Riga, waarbij de oostelijke grens van Polen werd vastgesteld. In totaal kwamen tijdens deze oorlog ongeveer tweehonderdduizend mensen om het leven.
11 minuten leestijd
Ivy Mike, bijnaam van de allereerste waterstofbom. In 1952 getest door de Verenigde Staten

Atoombommen voor de vrede

Na de Eerste Wereldoorlog gingen velen ervan uit dat de continue uitbreiding van wapenarsenalen voor fundamentele instabiliteit zou zorgen, maar deze aanname werd door de Koude Oorlog onderuitgehaald: leiders met een breed arsenaal aan kernwapens kwamen erachter dat een nucleaire dreiging het denken van wereldleiders in beslag nam en de conflicten tussen grootmachten met succes ontmoedigde.
10 minuten leestijd
De dood van James Wolfe, de aanvoerder van de Britse troepen, tijdens de Slag om Quebec (1759). Schilderij door Benjamin West (1738–1820), 1770. National Gallery of Canada (ID: 8007)

De slag die het lot van Canada bezegelde

“Now, God be praised, I will die in peace” Zo klonken de laatste woorden van de stervende James Wolfe, de aanvoerder van de Britse troepen die zopas voor de poorten van Quebec in Canada het Franse leger hadden verslagen. Ondanks de pijn, moet de generaal toch eveneens een gevoel van opluchting hebben gekend. Deze slag was het succesvolle einde van
10 minuten leestijd
Nederlandse dragonders zoals ze in 1815 deelnamen aan de Slag bij Waterloo, getekend door de bekende militair illustrator Jan Hoynck van Papendrecht.

Vloeken als een dragonder

Terwijl de uitdrukking ‘vloeken in de kerk’ nog regelmatig wordt gebezigd om aan te geven dat een bepaalde uitspraak of gedraging als uitermate ongepast wordt beschouwd, hoor je nauwelijks nog iemand spreken van ‘vloeken als een dragonder’.
5 minuten leestijd

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×