Specialisten van het AVROTR0S-programma Het Geheim van de Meester gaan de komende maanden De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn op ware grootte (379,5 x 453,5 cm) naschilderen. Het project wordt gerealiseerd op een bijzondere locatie: in het Rijksmuseum, recht tegenover het originele werk.
Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam heeft een belangrijke schenking ontvangen: het schilderij Herderin in een landschap uit ca. 1641 van Ferdinand Bol, een van Rembrandts beroemdste leerlingen.
Het zelfportret toont de jonge kunstenaar in nette kleding. Dat is opvallend omdat Rembrandt zichzelf op andere zelfportretten vaak in gewone kleren of zijn schilderskleding afbeeldde.
Om de foto te kunnen maken heeft een zogeheten imagingteam van het Rijksmuseum 528 foto’s van De Nachtwacht gemaakt, 24 rijen van 22 foto’s.
Tijdens opnames van televisieprogramma Tussen Kunst en Kitsch is een ets ontdekt die volgens een aan het programma verbonden expert aan Rembrandt moet worden toegeschreven. Daarnaast is een stilleven van Mondriaan ontdekt.
In 1997 werden in de beerput bij de Amsterdamse woning van Rembrandt van Rijn twee potten gevonden. Een van deze potten, zogeheten grapen, is waarschijnlijk door de kunstenaar in zijn atelier en voor zijn werk gebruikt.
“Nadat België zich had afgescheiden van Nederland, was de behoefte in beide landen om de afzonderlijke geschiedenis te profileren groot. Men zocht naar eigen helden. Zo werd in België een standbeeld voor hún grote kunstenaar Peter Paul Rubens opgericht. In Nederland werd geopperd om voor onze Rembrandt hetzelfde te doen.
Het Nachtwacht-onderzoek richt zich onder meer op vragen met betrekking tot de oorspronkelijke opdracht, Rembrandts materialen en schildertechniek, de impact van eerdere behandelingen en latere ingrepen en naar de veroudering, degradatie en toekomst van het schilderij.
Simon Schama over de jonge Rembrandt. “Rembrandt was maar zelden eenvoudig. Hij ging er alleen prat op dat hij er gewoon uitzag.”
Na de uitvoering van een zogeheten ‘Meesterplan’, vanaf 2021, heeft het Rembrandthuis dertig procent meer publieksruimte.