Schets ontdekt onder De Nachtwacht

Er bestonden al langer vermoedens dat Rembrandt een schets maakte op het doek voordat hij begon, maar nu is dat met behulp van geavanceerde computertechnieken ook daadwerkelijk aangetoond.

Nachtwacht voor onderzoek van muur gehaald

Het schilderij 'De Nachtwacht' is vanwege de laatste fase van een groot onderzoeksproject van de muur gehaald. Het kunstwerk is vervolgens in een speciaal ontworpen houder geplaatst zodat onderzoekers van het Rijksmuseum de achterkant van het schilderij kunnen bestuderen.

Petrus, Simon Cephas en het pausschap

Een schilderij van Rembrandt stelt Petrus voor, die weliswaar “van Joodse afkomst” was, maar die bekeerd was tot het christendom en bovendien tot eerste roomse paus werd uitgeroepen. Dat laatste gebeurde lang na zijn dood en met terugwerkende kracht en Petrus heeft ook nooit de corona triplex gedragen, maar rooms-katholieken

Volledige Nachtwacht voor het eerst in 300 jaar weer te zien

Voor het eerst in driehonderd jaar is 'De Nachtwacht' weer in zijn oorspronkelijke verschijningsvorm te zien. In het verleden zijn er vier repen van het doek afgesneden. Een team van het Rijksmuseum dat momenteel onderzoek doet naar het werk heeft met behulp van kunstmatige intelligentie een reconstructie weten te maken

Nachtwacht meerdere keren doelwit vandalisme

Op 6 april 1990 werd het wereldberoemde schilderij De Nachtwacht door een verwarde 31-jarige man uit Den Haag besmeurd met zwavelzuur. Het was niet de eerste keer dat het beroemde schilderij van Rembrandt van Rijn beschadigd raakte door menselijk toedoen.

De Nachtwacht 1 op 1 nageschilderd voor tv-programma

Specialisten van het AVROTR0S-programma Het Geheim van de Meester gaan de komende maanden De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn op ware grootte (379,5 x 453,5 cm) naschilderen. Het project wordt gerealiseerd op een bijzondere locatie: in het Rijksmuseum, recht tegenover het originele werk.

‘Pot uit beerput werd door Rembrandt gebruikt’

In 1997 werden in de beerput bij de Amsterdamse woning van Rembrandt van Rijn twee potten gevonden. Een van deze potten, zogeheten grapen, is waarschijnlijk door de kunstenaar in zijn atelier en voor zijn werk gebruikt.

Hoe werd Rembrandt eigenlijk populair?

“Nadat België zich had afgescheiden van Nederland, was de behoefte in beide landen om de afzonderlijke geschiedenis te profileren groot. Men zocht naar eigen helden. Zo werd in België een standbeeld voor hún grote kunstenaar Peter Paul Rubens opgericht. In Nederland werd geopperd om voor onze Rembrandt hetzelfde te doen.

Operatie Nachtwacht van start in Rijksmuseum

Het Nachtwacht-onderzoek richt zich onder meer op vragen met betrekking tot de oorspronkelijke opdracht, Rembrandts materialen en schildertechniek, de impact van eerdere behandelingen en latere ingrepen en naar de veroudering, degradatie en toekomst van het schilderij.

Geboortehuis van Rembrandt virtueel nagebouwd

Meesterschilder Rembrandt van Rijn werd in 1606 in Leiden geboren. Veel delen van de oude stad zijn bewaard gebleven, maar behalve de plek waar de kunstenaar voor het eerst het licht zag is niet bewaard gebleven.

1 2 3 6