Dark
Light

Santiago de Compostella – bedevaartsoord

Auteur:
2 minuten leestijd
Route naar Santiago de Compostella
Route naar Santiago de Compostella (CC0 - Pixabay - Andre_Grunden)

Santiago de Compostella, bedevaartsoord in het westen van Spanje. Volgens de legende zou het graf van de apostel Jacobus zich bevinden aan de berg Libredón. Santiago de Compostela is een van de best bewaard gebleven middeleeuwse steden van Spanje.

Bedevaartskerk in Santiago de Compostela
De stad Santiago in de Spaanse autonome regio Galicië werd gesticht in de vierde eeuw, tijdens de val van het Romeinse Rijk. Van 711 tot 739 werd de stad korte tijd bezet door de Berbers (Moren) uit Noord-Afrika, maar in 754 werd de stad veroverd door de Visgoten. In 814 werden volgens de overlevering de beenderen gevonden van één van Jezus’ apostelen: Jacobus. De vinder, bisschop Theodomir zou op de unieke plaats zijn gewezen door een ster. De herkomst van de naam Compostela is hier mogelijk uit voortgevloeid. Campus Stellae betekent zoveel als ‘veld van de ster’. Mogelijk ook is de naam Compostela afgeleid van het Visigotisch-Latijns woord voor begraafplaats. In de omgeving van de stad zijn verschillende graven van Visigoten gevonden.

Volgens de overlevering werd Jacobus na zijn onthoofding door twee discipelen meegenomen naar de Galicische kust. Daarna zou hij begraven zijn bij de berg Libredón. Nadat de paus bevestigde dat de botten van Jacobus gevonden waren, werd Santiago de Compostela een bedevaartsoord. Ook de koningen van Asturië en Galicië bevorderden de bedevaartstochten. Jacobus is de patroonheilige van Spanje.

Bovenop de Libredón werd in de negende eeuw een kerk gebouwd. Deze werd in 977 vernield door Noormannen die het gebied van de negende tot de elfde eeuw herhaaldelijk binnenvielen. De huidige bedevaartskerk, die op de werelderfgoedlijst van Unesco staat, werd tussen 1078 en 1211 gebouwd. Tot aan de achttiende eeuw werd de kerk op verschillende plekken gewijzigd en uitgebreid. In de kerk is een reusachtig (1,60m) wierookvat te vinden dat na de pelgrimsmis wordt gebruikt. Verder is de kerk van binnen vrij sober. De kerk heeft een romaans exterieur.

In 1809 viel Napoleon Galicië binnen en werd ook Santiago de Compostela ingenomen. Er werd een hevige strijd gestreden, ook omdat de bewoners van de stad hoopten bijval te krijgen van de geest van de heilige Jacobus. Napoleons leger trok zich uiteindelijk terug.

Pelgrimstocht

Na de ‘ontdekking’ van Jacobus’ graf trokken hordes mensen richting het bedevaartsoord. Op het hoogtepunt in de twaalfde eeuw trokken jaarlijks een half miljoen pelgrims naar Santiago de Compostela. In de eeuwen daarna werd de tocht iets minder populair, maar na de Tweede Wereldoorlog veranderde dat. In Frankrijk zijn vier hoofdroutes die leiden naar het bedevaartsoord. In Nederland zijn er routes vanaf de Waddenzee en in België lopen er routes door Tienen en Luik. Tegenwoordig wordt de route ook regelmatig gefietst. Onderweg staan op veel plekken symbolen van het bedevaartsoord die reizigers de weg wijzen. Veel reizigers dragen tijdens hun tocht de Sint-Jacobsschelp bij zich, een schelp die langs de Galicische kust wordt gekweekt. Ruim honderdduizend mensen reizen jaarlijks naar Santiago de Compostela af. Vooral in de jaren waarin de feestdag van Jakobus (25 juli) op een zondag valt is de bedevaartsdag erg populair.

De oude stad en de Spaanse routes naar Santiago de Compostela staan beide op de werelderfgoedlijst van Unesco. De bedevaartskerk in de stad staat afgebeeld op de Spaanse euromuntjes van 1, 2 en 5 cent. Ook zijn er vier Spaanse militaire onderscheiding naar de plaats genoemd.

Naast bedevaartsoord is Santiago de Compostela ook een studentenstad. De universiteit werd begin zestiende eeuw gebouwd. Verder is er vanwege de bedevaart in 1492 een groot hotel gebouwd dat er nog steeds staat: Hostal dos Reis Católicos.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×