Markus Wolf (1923-2006) – Hoofd van de Oost-Duitse inlichtingendienst
Meer dan dertig jaar lang had Markus Wolf in de Duitse Democratische Republiek de leiding over een spionagenetwerk van de Stasi.
De wereld van de spionage. Geheimen en intriges. Pijprokende mannen achter kranten, dubbelspionage en spectaculaire ontmaskeringen. De wereld van de spionage is vaak in nevelen gehuld en waarschijnlijk juist dáárom zo fascinerend. Op deze pagina zijn onze verhalen over spionage verzameld.
Meer dan dertig jaar lang had Markus Wolf in de Duitse Democratische Republiek de leiding over een spionagenetwerk van de Stasi.
De Poolse politicus en vakbondsleider Lech Walesa is de geschiedenisboeken ingegaan als een van de belangrijkste dissidenten uit de tijd van de Koude Oorlog.
De Nederlandse danseres Mata Hari kwam in de Eerste Wereldoorlog om het leven. Ze werd veroordeeld voor spionage en in Frankrijk gefusilleerd.
De chefs van geheime diensten zijn vaak met evenveel geheimzinnigheid omgeven als de betreffende diensten zelf. In fictie verschuilen ze zich achter codenamen als ‘M’. Erg spannend allemaal, maar wie in werkelijkheid dit soort romantiek zoekt, kan beter een andere loopbaan nastreven.
Kort na de Duitse inval in Polen kreeg SS-officier Walter Schellenberg de leiding toevertrouwd over een geheime operatie die later bekend raakte als het Venlo-incident.
Op 20 juni 1953 kopte de communistische partijkrant De Waarheid: ‘Julius en Ethel Rosenberg offerden hun leven voor de vrede’.
De Tweede Wereldoorlog is op vele fronten uitgevochten: op slagvelden, in het luchtruim en in en op het water. Maar van even vitaal belang was de strijd die ondergronds werd geleverd door inlichtingendiensten, spionnen, codebrekers, infiltranten en partizanen.
In de donkere en bijna om moedeloos van te worden begintijd van de Tweede Wereldoorlog was er maar één optie over: de Verenigde Staten overhalen om aan de Engelse kant mee te doen. Daarvoor moest alles uit de kast gehaald worden.
Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog kreeg de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie af te rekenen met een ophefmakende spionagezaak toen bleek dat Alfred Redl, het hoofd van de contraspionagedienst, zelf al jarenlang een spion was voor Rusland.
Het “spionagetype in optima forma”, zo werd Leonie Brandt door een collega van de naoorlogse Nederlandse inlichtingendienst omschreven. Ze was eigenzinnig, intelligent, creatief en vooral mysterieus.