Op 5 en 10 mei worden vaak afbeeldingen getoond van Winston Churchill die het V-teken maakt met wijs- en middelvinger. Vroeger dachten veel mensen dat de Britse oorlogspremier dat teken had overgehouden aan de dikke sigaren die hij rookte en die precies pasten tussen deze twee vingers.
Een onderbelicht fenomeen uit de Tweede Wereldoorlog is het zogenaamde artsenverzet: een uniek en geslaagd voorbeeld van georganiseerd, effectief, geweldloos en meerjarig weerstand bieden aan de nazi’s door een bijna voltallige beroepsgroep.
In 1944 plegen enkele verzetsvrienden een overval op een pand van De Nederlandsche Bank in Almelo. De overval wordt geleid door Derk Smoes, een ondergedoken bankmedewerker die vanwege andere verzetsactiviteiten al wordt gezocht door de nazi’s. De verzetsleden maken in totaal 46,1 miljoen gulden buit. De regering in Londen had eerder schriftelijk toestemming gegeven voor de 'grootste bankoverval aller
Tijdens de Tweede Wereldoorlog pleegde verzetsicoon Hannie Schaft diverse aanslagen op verraders en collaborateurs. In de zomer van 1944 schoot ze samen met haar verzetsvriend Jan Bonekamp in Heemstede de 55-jarige NSB’er Pieter Faber dood.
Het monument herdenkingsmonument heeft de vorm van een fakkel, symbool voor het verzetsvuur. Het bovenste deel stelt het verzet in het algemeen voor, uitgebeeld door een figuur die met gespreide armen de eronder staande slachtoffers beschermt.
De belangrijkste winkelstraat in Amsterdam-Zuid, de Beethovenstraat, gaat door voor chic, maar achter de luxe etalages schuilt een tragische geschiedenis. Het vooroorlogse joodse karakter van de straat, vooral ontstaan door de komst van veel Duits-joodse vluchtelingen in de jaren dertig, werd door de Duitse bezetters tenietgedaan vanuit twee panden in de buurt.
Verzetsvrouw Gisela Wieberdink-Söhnlein, die tijdens de Tweede Wereldoorlog onder meer betrokken was bij de redding van Joodse kinderen, is dinsdag op honderdjarige leeftijd overleden.
In Amsterdam is afgelopen weekend een standbeeld van verzetsvrouw Jacoba van Tongeren onthuld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog richtte zij een grote verzetsgroep op en verleende daarmee steun aan zeker 4500 onderduikers.
Niet alle Duitsers vormden ten tijde van het Derde Rijk een kudde schapen die zich gedwee naar de ondergang liet leiden door de Führer. Tal van mensen van verschillende pluimage hebben Hitler naar de hel gewenst. Moedige enkelingen konden met hun sabotagedaden, aanslagen en manifesten de betovering niet verbreken die de meeste Duitsers aan Hitler kluisterde.
Geen enkel ander Europees land had tijdens de Tweede Wereldoorlog zo’n bloeiende illegale pers als Nederland. Er verschenen hier meer dan 1200 illegale bladen, van handgeschreven of gestencilde uitgaven tot professioneel vervaardigd drukwerk. Maar de strijders voor het vrije woord betaalden wel een hoge prijs.
De Peshmerga, ook wel Peshmerge genoemd, is een term die regelmatig voorbijkomt in het nieuws over het Midden-Oosten. Met deze term wordt het leger van Iraaks-Koerdistan bedoeld.
Het Noord-Hollands Archief heeft 75 jaar na haar overlijden een familiealbum verworven met daarin baby- en jeugdfoto’s van Hannie Schaft, de bekendste verzetsstrijdster uit de Tweede Wereldoorlog.
De naoorlogse scheiding tussen wie fout en wie goed was geweest, heeft zijn weerslag gehad op het leven van de tweede generatie, die vaak werd achtergesteld en buitengesloten. Kinderen zijn niet schuldig aan het gedrag van hun ouders, maar kregen wel de negatieve effecten te maken.
De vrijheidsstrijder, schrijver en verzetsman Anton de Kom (1898-1945) is de eerste Surinamer die is opgenomen in de Canon van de Nederlandse geschiedenis. Wie was Anton de Kom?
Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelden Nederlandse communisten een belangrijke rol in het verzet tegen de bezetter. Een groot aantal archiefbronnen van de Communistische Partij van Nederland (CPN) met informatie over dit oorlogsverzet is recent gedigitaliseerd en online beschikbaar gesteld.
Decennialang ging oud-journalist Harry van Wijnen dagelijks om met collega’s en vrienden die in de oorlog in het verzet hadden gezeten, iets waarover ze vrijwel nooit spraken.
Tijdens de winter van 1944-1945 voeren verzetsmensen in roeiboten en kano’s door het doolhof van vaargeulen en kreken van de Biesbosch om belangrijke berichten en personen van bezet naar bevrijd gebied over te brengen en medicijnen mee terug te nemen.
De Nederlandse hoogleraar rechtsgeleerdheid Rudolph Pabus Cleveringa (1894-1980) hield op 26 november 1940 zijn openbare protestrede. De hoogleraar protesteerde tegen het ontslag van Joodse collega’s.
In december 1944 vond in Leeuwarden een spectaculaire gevangenisontsnapping plaats. Tijdens een goed voorbereide operatie van het verzet werden 51 personen uit de zwaarbewaakte gevangenis 'De Blokhuispoort' in Leeuwarden bevrijd. Bij de hele operatie werd geen enkel schot gelost.
Het Verscholen Dorp in Vierhouten (Gelderland, op de Veluwe) bood tijdens de Tweede Wereldoorlog gedurende anderhalf jaar onderdak aan 80 tot 100 verzetslieden, onderduikers, Joden, geallieerden en zelfs een gedeserteerde Duitse militair.
Tussen 1933, het jaar dat Hitler aan de macht kwam in Duitsland, en tot aan zijn dood op dertig april 1945, werd meermaals een poging ondernomen om de dictator van het leven te beroven. Sommige aanslagen werden vroegtijdig verijdeld, en allemaal mislukten ze om de één of andere reden. Zo ook die van Henning von Tresckow.