Tijdcapsule uit 1795 geopend in Boston

De ongeopende tijdcapsule (Museum of Fine Arts, Boston)
De ongeopende tijdcapsule (Museum of Fine Arts, Boston)
In Boston is dinsdag onder veel media-aandacht een tijdcapsule uit 1795 geopend. In het koperen doosje vond men onder meer vijf opgevouwen kranten, een medaille met de beeltenis van George Washington, 24 munten en verschillende oude documenten.


Bij het openen van de kist was men vooral benieuwd hoe de spullen in het kistje er aan toe waren. In 1855 werd de tijdcapsule (toen nog verpakt in koeienhuid) namelijk voor het laatst geopend en bijgevuld. Destijds werd de inhoud schoongemaakt met een soort zuur waardoor men nu vreesde dat dit de objecten in het kistje flink zou hebben aangetast.

De tijdcapsule werd geopend in het Museum of Fine Arts in Boston. De hele operatie duurde maar liefst vier uur. De kranten zijn niet meer helemaal intact. Ze blijken dusdanig strak te zijn opgevouwen dat niet alle tekst nog te lezen is.

Ingemetseld

Eind achttiende eeuw werd de tijdcapsule ingemetseld in een regeringsgebouw in Massachusetts. Tijdens een recente renovatie dook de kist op en besloot men dat het tijd was om de capsule weer eens te openen.

- advertentie -

De oudste munt uit de capsule dateert uit 1652. Dat er munten in het doosje zaten was geen verrassing. Na de ontdekking werd de kist vorig jaar namelijk al met röntgen onderzocht en toen werd dus duidelijk dat er aardig wat muntjes in gestopt waren.

De spullen uit de tijdcapsule zullen de komende tijd te zien zijn in het Museum of Fine Arts. Daarna worden ze weer in een capsule gezet, totdat een latere generatie het weer tijd vindt om de spullen te bekijken.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: