BoekenBoeken

TIN lanceert online theaterencyclopedie

Op 1 september wordt de website theaterencyclopedie.nl gelanceerd. Op de website zal informatie te vinden zijn over alle in Nederland gespeelde theatervoorstellingen sinds 1900.

De site is een initiatief van het Theater Instituut Nederland (TIN) en omvat onder meer de complete database van het instituut. Verder zullen er onder meer honderden biografieën en beschrijvingen op de website te vinden zijn. Het TIN:

“Deze worden geïllustreerd met een selectie van unieke beelden, audio- en videofragmenten uit de museale collectie van het TIN. Daarnaast biedt de theaterencyclopedie een tijdlijn met hoogtepunten uit de theatergeschiedenis en een jukebox met historische theaterliedjes, interviews en registraties.”

Het TIN wil dat de nieuwe website een plek wordt waar publiek, theaters en gezelschappen naar toe gaan voor achtergrondinformatie of inspiratie. De site zal gebruik maken van het ‘wiki-principe’, zodat iedereen aan de encyclopedie kan meeschrijven, corrigeren en aanvullen. De harde feiten, zoals geboortedata en voorstellingsgegevens, komen uit de TIN database en worden iedere avond automatisch geactualiseerd. Het TIN:

“Zo groeit de theaterencyclopedie uit tot een levendige opslagplaats van de gezamenlijke Nederlandse theatergeschiedenis.”

Het Theater Instituut Nederland wil in 2013 verder gaan als museum. Dit omdat het vanaf dan als sectorinstituut geen subsidie meer van het ministerie van OCW ontvangt. Het TIN hoopt als museum straks wel in aanmerking te komen voor subsidie.

- advertentie -

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

Meer tips ➱