Week van de koloniale geschiedenis

Toch nog naar zee deze zomer

Strand bij Zandvoort – Kees Verwey, 1938 (Stichting Kees Verwey)
Het is helaas nog niet echt weer om lekker te gaan zonnebaden aan de Nederlandse kust. Wie toch naar zee wil kan een bezoek aan Museum De Hallen in Haarlem overwegen. Daar is namelijk nog tot begin september een tentoonstelling over de zee te zien.

De tentoonstelling heeft als titel Naar zee en toont de zee in de Nederlandse kunst vanaf 1850. Aan bod komen kunstenaars als Hendrik Mesdag, Isaac Israels en Bernard Blommers, vroege modernisten als Jan Sluijters en Jan Toorop, en meer recente kunstenaars als Edgar Fernhout, Co Westerik, Jan Dibbets en Rineke Dijkstra.- advertentie -
Zee met zandbank – Charley Toorop, 1916 (Particuliere verzameling)

Volgens De Hallen laten kunstenaars zich al sinds de zeventiende eeuw inspireren door onder meer zeestormen, zeeoorlogen en kusttaferelen. Museum De Hallen:

In de loop van de negentiende eeuw gingen kunstenaars steeds meer experimenteren met uiteenlopende stijlen en technieken. Behoefte aan persoonlijke expressie speelde daarbij een grote rol. Bovendien werd voor het eerst de zee op zichzelf als thema gekozen. In de daaropvolgende eeuw ontstond een veelheid aan nieuwe zeekunstwerken, waarbij vooral een zoeken naar abstrahering opvallend is, maar ook nieuwe vormen van realisme zich deden gelden.

In de overzichtstentoonstelling wordt niet alleen aandacht besteed aan de ‘schoonheid van de zee’. Het museum staat bijvoorbeeld ook stil bij de bedreigingen van het water. Naast schilderijen en werken op papier zijn er ruimtelijke werken, fotografie en filmkunst te zien. De getoonde werken zijn afkomstig uit de collecties van verschillende musea en andere openbare collecties, kunsthandels en particuliere verzamelingen.

Naar zee loopt nog tot en met 2 september 2012.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: